Go-To-Guide wijn bewaren
Wijn moet je drinken, niet bewaren, toch? Ja en nee. Soms heb je pareltjes die je toch echt wat langer wil laten liggen. Voor een speciale gelegenheid, omdat je een hele voorraad van vakantie hebt meegenomen, omdat 'ie nog niet 'op dronk' is of omdat je gewoon een verzameling aanlegt. Best spannend, zeker als je die wijnen thuis gaat bewaren. Want lang niet iedereen heeft een klimaatkast. Wij geven je tips waarmee jij wijn goed kan bewaren, met elk budget!
Kun je elke wijn lang bewaren?
Laten we meteen duidelijk zijn: de meeste wijn moet je gewoon lekker opdrinken! Wijnen kunnen na wat jaren rust in de fles inderdaad interessanter én lekkerder worden, maar dat lukt je echt niet met elke fles. Meer dan 90% van alle wijn kun je het beste binnen 1 à 2 jaar opdrinken. De reden is simpel: de wijnmaker brengt de wijn op de markt als 'ie op zijn best is. Dan ga je die niet nog eens 10 jaar wegleggen.
Het is net als bij mensen: niet iedereen wordt mooi oud. Ouderdom bij wijn komt soms ook met gebreken. Welke wijn komt dan wel in aanmerking? Dat zijn de wijnen van karaktervolle druiven. Denk bijvoorbeeld aan Nebbiolo, Cabernet-Sauvignon en Sangiovese. Die hebben zoveel smaak en structuur, dat ouderdom hen juist goed doet. Hoe lekker Sauvignon Blanc ook is, met de jaren wordt het zure bende. Daarnaast moet de wijn voldoende zuren, suikers, alcohol en tannine hebben. De natuurlijke conserveringsmiddelen dus. Vraag je wijnhandel naar welke wijn je goed kunt bewaren, dat scheelt teleurstelling!
Lees tip: Wat doet sulfiet en tannine met wijn?
Basisbehoeften van wijn
Terug naar het bewaren van wijn. Om te weten hoe je wijn het best op kunt slaan, moet je weten waar wijn wel en niet van houdt. Let dus op de volgende basisbehoeften:
- Een goed rek. Het is belangrijk om je flessen liggend te bewaren, zeker als ze een 'echte' kurk hebben. Als je ze staand bewaart droogt de kurk uit en laat het teveel zuurstof toe aan de wijn. Dan gaat 'ie oxideren en daar wordt het niet beter van.
- Stabiele en koele temperatuur. Een constante lage temperatuur is echt essentieel voor het bewaren van wijn. Idealiter zou de temperatuur tussen 11°C en 14°C moeten liggen. Maar de stabiliteit is het belangrijkst. Vermijd extreme temperatuurschommelingen, deze zijn funest voor wijn.
- Lichtvochtige omgeving. Een vochtigheidsgraad tussen de 50% en 70% is belangrijk om de kurk in goede conditie te houden en uitdroging te voorkomen. Een droge omgeving kan ervoor zorgen dat de kurken krimpen, waardoor er lucht in de fles kan komen en de wijn kan oxideren. Een iets te vochtige omgeving is niet erg voor de wijn zelf, maar kan wel de etiketten aantasten.
- Weinig tot geen licht. Wijn moet je beschermen tegen direct zonlicht en fel kunstlicht. Uv-stralen tasten namelijk de smaak en de structuur van de wijn aan. Het liefst bewaar je wijn dus donker.
Feit of fabel
Ook weleens gehoord dat je je wijnfles regelmatig moet draaien? Zo zou je depot (sjieke term voor de drab onderin de fles) kunnen voorkomen. Wij zetten hier onze vraagtekens bij. Want die droesem kan altijd ontstaan, net zo goed bij rode als bij witte wijn. Het bestaat uit vaste stoffen die in de wijn zijn achtergebleven na lang rijpen op de fles. Het is meestal wijnsteenzuur (die kleine kristalletjes in je fles), kleurstof en tannine. Helemaal niet erg! Heb je de tips hierboven opgevolgd? Karaffeer dan je wijn voordat je 'm uitschenkt. Zo blijft het depot in de fles achter, en drink jij de wijn op z'n best.
Waar bewaren?
Als je al deze tips in je achterhoofd houdt, wat zijn dan de plekken waar je wijn goed kunt bewaren? En welke plekken kun je het beste mijden? Uiteraard hebben we dit voor je uitgezocht!