Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wat doet sulfiet en tannine met wijn?

Wijnadvies blog op 6 november 2023
Wat doet sulfiet en tannine met wijn?

Wat is het verschil tussen sulfiet en Tannine?

Sulfiet en tannine, heel iets anders maar soms wordt het door elkaar gehaald. Laten we eens wat dieper ingaan op het verschil tussen sulfiet en tannine in wijn, en hoe ze de smaak en het karakter van je favoriete wijnen beïnvloeden.

Sulfiet, om te beginnen, is als de onzichtbare beschermer van wijn. Het is een chemische verbinding die van nature voorkomt in druiven, maar wijnmakers voegen vaak extra sulfiet toe tijdens het wijnbereidingsproces om oxidatie en bederf te voorkomen. Sulfieten fungeren als een soort conserveringsmiddel en zorgen ervoor dat wijn langer vers en drinkbaar blijft. Hoewel sulfieten essentieel zijn voor de stabiliteit van wijn, kunnen sommige mensen er gevoelig voor zijn en milde allergische reacties ervaren, zoals hoofdpijn of ademhalingsproblemen. Het is belangrijk op te merken dat de meeste wijnmakers zich houden aan strikte voorschriften en alleen kleine hoeveelheden sulfiet toevoegen, zodat de meeste mensen er geen last van hebben.

Aan de andere kant hebben we tannine, een veelbesproken component in wijn, vooral in rode wijn. Tannines zijn natuurlijke polyfenolen die voorkomen in de schillen, zaden en stelen van druiven, evenals in houten vaten waarin wijn wordt gerijpt. Tannines geven wijn structuur, body en een zekere droogheid. Als je ooit een rode wijn hebt geproefd die je mond een beetje droog achterliet, heb je tannines geproefd. Ze geven wijn een bepaalde textuur en helpen bij het ouderen en rijpen. Tannines kunnen variëren van zacht en fluweelachtig in sommige rode wijnen, zoals Pinot Noir, tot krachtig en intens in wijnen zoals Cabernet Sauvignon.

Het interessante is dat tannines en sulfieten soms samenwerken in wijn. Sulfieten kunnen helpen bij het stabiliseren en behouden van tannines, waardoor de wijn langer kan rijpen en ontwikkelen. Dit is een van de redenen waarom sommige rode wijnen met veel tannines, zoals Bordeaux, uitstekend kunnen ouderen en complexer worden na verloop van tijd.

Dus, in een notendop, sulfiet is als de stille beschermer die wijn vers houdt, terwijl tannine de karaktervolle held is die wijn structuur en diepgang geeft. Samen vormen ze de bouwstenen van de wijnwereld en spelen ze een cruciale rol in hoe wijnen smaken en verouderen. Het is altijd leuk om te experimenteren met verschillende wijnen om te begrijpen hoe sulfiet en tannine zich tot elkaar verhouden en hoe ze de wijnervaring beïnvloeden.

Lees ook: Wat is het verschil tussen o.a. Amerikaans en Frans eiken?

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wat doet sulfiet en tannine met wijn?

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp