lekker met mooie 'vergeten groentes' zoals pastinaak of schorseneer. Ook prachtig met zuurkool en spruitjes.
Ingrediënten
2 fazante-hennen*
zout
versgemalen peper
4 teentjes knoflook, geplet
1 takje tijm
2 eetlepels olie
1 eetlepel boter
80 gr sjalotten, fijngesneden
100 gr champignons, in vieren
40 gr ontbijtspek, in blokjes
2 dl kippenbouillon
300 gr bloem
suiker
Variaties op saus
Roer een scheutje zuiver ongezoet druivensap en een scheutje olijfolie door de saus. Of pureer 2 kippenlevertjes met gelijke hoeveelheid boter en bind de saus ermee.
Bereidingswijze
Fazanten van binnen en buiten met zout en peper inwrijven, knoflook en tijm in holte stoppen. Fazanten in koekenpan in olie en boter rondom goudgeel bakken, daarbij beide poten 5 minuten bakken. Oven voorverwarmen op 200 C. Fazanten met borst naar boven in ovenvaste (gietijzeren) braadpan leggen. Sjalotten, champignons en spek naast fazanten leggen. Bouillon erover schenken en aan de kook brengen. Bloem en snufje suiker mengen, zoveel water erdoor kneden tot een soepel deeg ontstaat. Deeg tot slang (4 cm doorsnede) uitrollen. Op rand van pan leggen en pan met deksel afsluiten. Fazant in oven 18 minuten braden. In dichte pan 10 minuten laten rusten. Deegrand loshakken. Borsten en poten van fazanten lossnijden. Braadvocht zeven, goed uitdrukken. Fazantdelen in braadpan terug leggen, braadvocht erover schenken. Serveren met gebakken peertjes en gevulde gedroogde pruimen.
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.