Wijn wordt al lang niet meer alleen in houten vaten gerijpt en roestvrijstalen tanks zijn een prima alternatief. Toch heeft een houten wijnvat zeker nut. Wijnen zouden toch erg anders smaken als ze het wijnvat niet gezien zouden hebben. Eikenhouten wijnvaten hebben een stof in zich die aroma’s bevorderen en de wijn een vollere smaak kunnen geven. Er zijn drie verschillende soorten hout waar de meeste wijnvaten van worden gemaakt: twee soorten Frans eikenhout (wintereik en de zomereik) en Amerikaans eiken (witte eik). Je hoort mensen af en toe wel eens zeggen dat een wijn zoveel jaar op Frans of Amerikaans eiken heeft gelegen. Het verschil tussen de twee is de hoeveelheid smaak die afgegeven wordt aan de wijn. Amerikaans eiken geeft wat sterkere hout- en vanillearoma’s af. Eikenhouten wijnvaten zijn duur en worden vrijwel helemaal met de hand gemaakt op de oude, ambachtelijk manier waarbij het hout wordt verhit om te kunnen buigen. De typische aroma’s die een wijnvat afgeeft, komen al in een wijn voor als het hout tijdens het maken van het wijnvat ook maar heel even verhit is geweest. Hoe langer de duur van het verhitten, des te complexer de aroma’s zullen worden. De levensduur van een wijnvat is niet oneindig. Elke keer wanneer een wijnvat wordt gebruikt, vermindert de hoeveelheid smaak die afgegeven wordt. Soms komen er ook typische houtaroma’s in een wijn voor zonder dat de wijn op een houten vat heeft kunnen rijpen. Wijnmakers kunnen in een roestvrijstalen tank ook houtsnippers gebruiken om het een smaakje te geven. Toch zal dat aroma minder intens zijn dan bij het eeuwenoude wijnvat.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.