Wijn wordt al lang niet meer alleen in houten vaten gerijpt en roestvrijstalen tanks zijn een prima alternatief. Toch heeft een houten wijnvat zeker nut. Wijnen zouden toch erg anders smaken als ze het wijnvat niet gezien zouden hebben. Eikenhouten wijnvaten hebben een stof in zich die aroma’s bevorderen en de wijn een vollere smaak kunnen geven. Er zijn drie verschillende soorten hout waar de meeste wijnvaten van worden gemaakt: twee soorten Frans eikenhout (wintereik en de zomereik) en Amerikaans eiken (witte eik). Je hoort mensen af en toe wel eens zeggen dat een wijn zoveel jaar op Frans of Amerikaans eiken heeft gelegen. Het verschil tussen de twee is de hoeveelheid smaak die afgegeven wordt aan de wijn. Amerikaans eiken geeft wat sterkere hout- en vanillearoma’s af. Eikenhouten wijnvaten zijn duur en worden vrijwel helemaal met de hand gemaakt op de oude, ambachtelijk manier waarbij het hout wordt verhit om te kunnen buigen. De typische aroma’s die een wijnvat afgeeft, komen al in een wijn voor als het hout tijdens het maken van het wijnvat ook maar heel even verhit is geweest. Hoe langer de duur van het verhitten, des te complexer de aroma’s zullen worden. De levensduur van een wijnvat is niet oneindig. Elke keer wanneer een wijnvat wordt gebruikt, vermindert de hoeveelheid smaak die afgegeven wordt. Soms komen er ook typische houtaroma’s in een wijn voor zonder dat de wijn op een houten vat heeft kunnen rijpen. Wijnmakers kunnen in een roestvrijstalen tank ook houtsnippers gebruiken om het een smaakje te geven. Toch zal dat aroma minder intens zijn dan bij het eeuwenoude wijnvat.
Eerlijk is eerlijk: het is misschien wat gewaagd om één rosé tot 'favoriet' te benoemen... maar in dit geval doe ik het toch.
Ieder jaar proef ik tientallen roséwijnen, maar telkens kom ik weer uit bij Saint Mitre – Cuvée M. De balans, de doordrinkbaarheid, het vakmanschap: deze rosé voldoet keer op keer aan alle verwachtingen. Het is zelfs de fles die ik standaard meeneem op vakantie. Gewoon, omdat ik zeker wil zijn van een goed glas wijn.
Als we het hebben over de risico’s in een wijngaard, denken de meeste mensen aan hagelbuien, nachtvorst of schimmelziekten. Maar wist je dat druivenranken ook een prooi zijn voor een heel leger aan dieren? Van schattige herten tot minuscuul ongedierte: allemaal kunnen ze grote schade aanrichten in de wijngaard.
Gisteravond zei ik het nog tijdens een masterclass over Bourgogne: ‘Hier worden de mooiste wijnen ter wereld gemaakt’. Een uitspraak die bij wijn natuurlijk altijd discutabel is. Maar die discussie durf ik best aan te gaan!