Wijn bewaar je het beste in een echte wijnkelder of een wijnklimaatkast. Mocht u niet over deze twee schitterende attributen beschikken dan zijn er genoeg manieren om ‘creatief’ te zijn. Maar toch is dan een iets minder lange bewaarpotentie van de wijn te verwachten.
Wijnkelder
Gemiddeld gezien is een wijnkelder nog net een minder geschikte plek om uw wijnen lang te bewaren. Dit komt vooral om dat de temperatuurswisselingen en vochtigheidsgraad per kelder enorm kunnen verschillen. Het aller beste een een vochtige kelder, al is dit niet altijd ideaal voor de etiketten, en een temperatuur die nooit wisselt.
Wijnklimaatkast
‘Onder aan de streep’ is een wijnklimaatkast of een wijnbewaarkast het allerbeste om wijnen te bewaren. Er bestaan kasten waar je helemaal de exacte temperatuur en vochtigheidsgraad op in kan stellen. Daarnaast past een wijnklimaatkast ook mooi in de keuken waardoor u altijd en lekker vaak naar uw wijnvoorraad kan kijken.
Creatieve oplossingen
Denk hierbij aan kruipruimtes of donkere meterkasten. Hier is vaak de meest koele en constante temperatuur van het huis te vinden. Woont u in een flat dan beschikt u vaak in het souterrain over een berging. Dit zijn vaak ook uitstekende bewaarlocaties voor mooie wijnen.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.