Het zal je al wel eens zijn opgevallen dat er verschillende manieren zijn om Whisky te schrijven. Soms zie je er nog een ‘e’ bijgeplaatst op het einde vlak voor de ‘y’.
Whiskykunde
Gelukkig is het geen ‘hogere Whiskykunde’: Komt de drank uit Ierland, dan schrijven ze Whisky met –ey. Komt het ‘distillaat van gegist graanbeslag’ uit Schotland, dan laten we de ‘e’ weg.
Schots of Iers
Het ontstaan van deze verschillende spelling komt van de Ieren die het onderscheid in whisky’s beter wilden laten zien. Om hun kwalitatief hoogwaardige whiskey te onderscheiden van het (volgens hen) Schotse slechte aftreksel, voegden ze de –e in het woord whiskey toe. Daarom wordt whiskey altijd met –ey op het einde gespeld als het gaat over Ierse whiskey.
Bij Siersma Wijnadvies hebben we ook een klein assortiment met speciale distilaten zoals dus ook Whisky, of Whiskey.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.