Het is Thanksgiving tijd en daarom een receptuur voor kalkoen. Alleen we gaan het niet in zijn geheel garen in de oven maar we gaan er een voorgerecht van maken.
Een rilette van gekonfijte kalkoendijen met diverse bereidingen van pompoen.
We bestellen bij de poelier dus geen hele kalkoen maar we willen alleen de dijen hebben. Prachtig vlees voor een lange bereiding.
Ingrediënten
Kalkoendijen 1 kilogram.
Ganzenvet 500 gram.
Tijm 4 takjes.
Oregano 4 takjes.
Salie 4 takjes.
Knoflook 2 tenen
Laurier 2 blaadjes
Peper & Zout
Je neemt de kalkoendijen en daar doe je goed peper en zout op. Pak een braad slee en leg daar de kalkoendijen in. Smelt het ganzenvet en gooi dat over de kalkoendijen. Zorg ervoor dat de dijen volledig onder het vet staan. Voeg aan de dijen alle kruiden toe en ook de knoflook in tweeën gesneden. Dek de braadslee af met aluminiumfolie. Zet de oven op 80 graden Celsius en zet de braadslee in het midden van de oven. Kijk er vervolgens de komende 4 a 5 uur niet naar om. Na die tijd verwijder je de aluminiumfolie en druk je op het vlees. Begint het helemaal mooi uit elkaar te vallen dan is het klaar, zo niet dan moet het nog langer in de oven. Wees niet bang dat het te lang in de oven staat. Het wordt er alleen maar zachter van. Haal de dijen uit het vet en verwijder het vel en de botten. Doe het vlees in een grote kom en pluis het vlees tot je mooie kleine stukjes vlees hebt. Breng op smaak met peper en zout en voeg een aantal lepels ganzenvet toe totdat de rilette lekker smeuïg is! Super lekker bij je aperitief op toast of als voorgerecht met diverse bereidingen van pompoen (zie receptuur diverse bereidingen van pompoen). Je kan het ook heel goed lauw warm verwerken in een hoofd gerecht. Alleen zal ik het dan gaan combineren met zacht gegaarde kalkoenfilet. Zorg ervoor dat je met de groente keuze kiest voor de herfst. Succes! Arjan
Traditiegetrouw gaat op de 2e donderdag van april het aspergeseizoen van start. Dit is dan altijd een hoogtepunt voor de ware aspergefanaat! Asperges worden allang niet meer enkel op de klassieke manier (flamande) gemaakt
Bouillabaisse is in de basis een gerecht van in vocht gekookte vis, waarbij je datzelfde vocht bij de vis serveert. Onverkoopbare vissen werden aan het einde van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt. Alles van de vis of schaal en schelpdieren werd gebruik! Zo is dit typische gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Marseille, ontstaan.
Beef Wellington heeft zijn oorsprong vermoedelijk in het Verenigd Koninkrijk en is genoemd naar Arthur Wellesley, de hertog van Wellington, die beroemd werd door zijn overwinning in de Slag bij Waterloo in 1815. Het gerecht zelf werd echter waarschijnlijk niet direct door de hertog bedacht, maar kreeg zijn naam als een eerbetoon aan zijn militaire prestaties.