Nu online | Aflevering 2 over onze eigen wijngaard! 

Nu kijken
  • Sinds 2006
  • Vanaf €75,- GRATIS thuis
  • Bezorging door heel NL + BE
  • Meest multimediale wijnbedrijf van Nederland
  • Voor 16:00 besteld, vaak morgen in huis
Menu
Mijn favorieten

Mijn favorieten

Je hebt geen producten in je favorieten staan.

Mijn winkelmand

Mijn winkelmand

Je hebt geen producten in je winkelmand.

Home Actueel Gebraden Haan met Boter, Knoflook en Tijm

Gebraden Haan met Boter, Knoflook en Tijm

Recepten
9 november 2025
Rutger Siersma
Leestijd: 2 min

Gewoon omdat je er zin in hebt

Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt meteen alsof er iets bijzonders staat te gebeuren. De geur van boter, knoflook en tijm vult langzaam de keuken, en wanneer de haan eenmaal uit de oven komt heeft hij die mooie goudbruine huid waar je alleen maar blij van wordt. Het is een gerecht dat er indrukwekkend uitziet op tafel, maar iedereen kan er zonder stress aan beginnen. Het geheim zit hem vooral in tijd, rust en goede roomboter. En dat maakt dit juist zo leuk: het is niet moeilijk, maar het voelt wél als luxe. Perfect voor een etentje, zondag met vrienden of gewoon omdat je er zin in hebt.

Ingrediënten (6 personen)

  • 1 haan (ongeveer 1,8 tot 2,5 kg)

  • 80 gram roomboter, zacht

  • 4 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 citroen

  • 6 takjes tijm (of rozemarijn, wat jij wil)

  • Zout en versgemalen peper

  • Optioneel: 2 uien + 2 wortels + 1 prei (voor onder in de braadslede)

Serveer met

  • Geroosterde aardappeltjes of aardappelpuree

  • Een groene salade met vinaigrette

  • Of gewoon alleen vers brood om in het braadvocht te dippen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Dep de haan droog en bestrooi van binnen en buiten ruim met zout en peper.

  3. Meng de zachte boter met de gehakte knoflook en de tijmblaadjes.

  4. Wrijf de hele haan in met deze kruidenboter. Ook onder de huid waar je bij kunt, dat zorgt voor extra malsheid.

  5. Snijd de citroen doormidden en stop beide helften in de buikholte.

  6. Leg groenten onderin de braadslede (optioneel) en plaats de haan erbovenop.

  7. Rooster de haan ongeveer 70 tot 90 minuten, afhankelijk van de grootte.
    Bedruip tussendoor een paar keer met het braadvocht.

  8. Check of hij klaar is: als je in het dikste deel van de poot prikt en het sap is helder, is hij perfect.

  9. Laat hem 10 minuten rusten voordat je aansnijdt.

Voor jou geselecteerd om te lezen

Stel je vraag via WhatsApp