Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Ingrediënten
voor ± 4 personen
2 kopjes pompoenpuree, zelfgemaakt of uit blik
3 kopjes groente- of kippenbouillon
1 kopje droge witte wijn
1 kopje perennectar
2 teentjes knoflook, geraspt
2 T. verse gemberwortel, geraspt
1 T. vers limoensap
¼ theelepel. Gmalen cayennepeper
Zout peper
½ verse peer, in kleine luciferreepjes gesneden
Geroosterde pompoenpitten, voor garnering
Gehakte bieslook, voor garnering
Kook instructies:
Rooster de pompoen: Verwarm de oven voor op 240 graden. Snijd die pompoen in plakjes en schep er zaadjes uit. (Die kun je ook apart roosteren!) Rooster 30-35 minuten in de oven met de huid naar beneden, tot het vlees zacht is en bruin begint te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen. Pureer in een keukenmachine of blender tot een gladde massa. Reserveer 2 kopjes voor de soep, de rest kan je evtentueel invriezen.
In een grote pan, combineer pompoen, bouillon, wijn en nectar en breng aan de kook op hoog vuur. Dek af, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen.
Voeg knoflook, gemberwortel, limoen, cayennepeper toe en kook nog 10 minuten. Breng op smaak.
Verdeel de soep in kommen en garneer met de pompoenpitten, peer en bieslook. Voeg eventueel nog een klodder crème fraichche toe!
Traditiegetrouw gaat op de 2e donderdag van april het aspergeseizoen van start. Dit is dan altijd een hoogtepunt voor de ware aspergefanaat! Asperges worden allang niet meer enkel op de klassieke manier (flamande) gemaakt
Bouillabaisse is in de basis een gerecht van in vocht gekookte vis, waarbij je datzelfde vocht bij de vis serveert. Onverkoopbare vissen werden aan het einde van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt. Alles van de vis of schaal en schelpdieren werd gebruik! Zo is dit typische gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Marseille, ontstaan.
Beef Wellington heeft zijn oorsprong vermoedelijk in het Verenigd Koninkrijk en is genoemd naar Arthur Wellesley, de hertog van Wellington, die beroemd werd door zijn overwinning in de Slag bij Waterloo in 1815. Het gerecht zelf werd echter waarschijnlijk niet direct door de hertog bedacht, maar kreeg zijn naam als een eerbetoon aan zijn militaire prestaties.