Uit het filmpje op de Social Media! 

REBOTTLED
  • Sinds 2006
  • Vanaf €75,- GRATIS thuis
  • Bezorging door heel NL + BE
  • Meest multimediale wijnbedrijf van Nederland
  • Voor 16:00 besteld, vaak morgen in huis
Menu
Mijn favorieten

Mijn favorieten

Je hebt geen producten in je favorieten staan.

Mijn winkelmand

Mijn winkelmand

Je hebt geen producten in je winkelmand.

Home Actueel Welke wijnen gaan goed bij Coq au Vin?

Welke wijnen gaan goed bij Coq au Vin?

Recepten
12 september 2025
Rutger Siersma
Leestijd: 2 min

Coq au Vin

Coq au Vin is een klassiek Frans stoofgerecht waarin kip – traditioneel haan – langzaam wordt gegaard in rode wijn, samen met spek, ui, knoflook, wortel en vaak ook champignons. Door het langzame sudderen trekken de smaken van de wijn en aromatische groenten diep in het vlees, waardoor het mals, sappig en vol van smaak wordt.

Het gerecht komt oorspronkelijk uit Bourgogne en wordt meestal bereid met een stevige rode Bourgogne, maar er bestaan ook regionale varianten met witte wijn of zelfs met Champagne. Het resultaat is een hartige, geurige stoof met een rijke saus en een uitgesproken Franse charme, perfect geserveerd met aardappelpuree, knapperig brood of verse pasta om de saus mee op te nemen.

Klassiek Frans stoofgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 60 minuten

Ingrediënten

  • 1 scharrelkip van ca. 1,5 kg, in 10 stukken (drumsticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen)

  • 100 g ontbijtspek, in reepjes

  • 4 wortels, in dikke plakken

  • 10 kleine sjalotjes, gepeld (2 fijnsnipperen voor de saus)

  • 1 rode ui, fijngesnipperd

  • 250 g kastanjechampignons, schoongeveegd en gehalveerd

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie

  • 20 g roomboter

  • 2 eetlepels bloem

  • 400 ml volle rode wijn (bijv. Pinot Noir)

  • 380 ml gevogeltefond (1 pot)

  • 1 laurierblad

  • 1 takje tijm

  • mespuntje suiker

  • zout en versgemalen peper

  • 4 takjes peterselie

Voorbereiding

  • Snijd of knip de kip in stukken.

  • Snijd het spek in reepjes.

  • Maak de wortels schoon en snijd in plakken.

  • Pel sjalotjes en ui. Snipper de ui en 2 van de sjalotjes voor de saus. Laat de overige sjalotjes heel.

  • Veeg de champignons schoon en halveer ze.

  • Hak de knoflook fijn.

 

Bereiding

  1. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het spek 1 minuut. Schep uit de pan met een schuimspaan.

  2. Voeg de helft van de boter toe en bak de kip rondom bruin op halfhoog vuur. Haal uit de pan, bestrooi met zout en peper.

  3. Bak de hele sjalotjes in het bakvet 2-3 minuten lichtbruin en schep uit de pan.

  4. Fruit in het overgebleven vet de gesnipperde ui, sjalot en wortel zachtjes (zonder te kleuren). Voeg de knoflook toe en bak kort mee.

  5. Strooi de bloem erover en roer 30 seconden door. Schenk de wijn er scheut voor scheut bij en roer tot een gladde saus. Voeg fond, laurier, tijm, suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper toe en breng aan de kook.

  6. Leg de kip terug in de pan, dek af en stoof ca. 50 minuten zachtjes tot het vlees gaar is.

  7. Bak intussen in een andere pan de champignons in de resterende boter goudbruin.

  8. Verwijder laurier, tijm en peterselie uit de stoof. Voeg champignons, spek en hele sjalotjes toe en stoof nog 10 minuten mee. Breng op smaak met zout, peper en een snufje suiker.

  9. Bestrooi vlak voor het serveren met fijngeknipte peterselie.

Serveer

Heerlijk met gekookte aardappels, aardappelpuree of een knapperig stuk brood en een frisse groene salade

Dit zijn lekkere wijnen bij Coq au Vin: 

Voor jou geselecteerd om te lezen

Stel je vraag via WhatsApp