Een hoofdgerecht met veel krachtige smaken en toch licht verteerbaar.
Ingrediënten
Koop 4 mooie kwaliteits kippenpoten, scharrel(bijv. label rouge of poulet yvonne) of biologisch. Maïskip of desnoods gewone kip kan ook maar heeft duidelijk minder structuur en smaak.
Kruiden of kippenbouillon: neem 2 blokjes op 0,7 liter water i.p.v. 1 liter.
5 tot 6 takjes verse dragon. (gerist en grof gehakt)
Zout.
Zwarte peper uit de molen
3 tenen knoflook. Geplet of uit de pers.
1 glas droge witte wijn.
1 kleine uit, grof gehakt.
Bereidingswijze
Doe zout en peper op de kippenpoten en bak ze rustig in de olie aan tot ze goudbruin zijn. Doe de laatste 3 minuten de ui en de helft van de knoflook erbij. In een braadslee kan het gerecht in de oven en op het vuur in een braadpan. Doe de kippenpoten dan hierin en giet de wijn erbij en de helft van de dragon. Verhit tot de wijn voor de helft in verdampt en doe dan de bouillon erbij. Op zacht vuur of 140 graden in de oven. Na 20 minuten de rest van de dragon en de knoflook toevoegen met wat boter erbij. Na +/- 35 minuten het gerecht testen op gaarheid en dan is het klaar om te serveren.
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.