Koninginnedag is het feest van bier en plezier. Iedereen staat weer gezellig buiten op het plein met een lauw getapt gersten nat in een plastic bekertje om te vieren dat de Koningin alweer 30 jaar op haar troon zit. Omdat bier op deze dag altijd lauw of te waterig is, wordt mij vaak gevraagd waarom ik niet met een kraam sta om de mensen te voorzien van een heerlijk glas wijn. Elk jaar weer kom ik dan weer met mijn pleidooi dat wijn en Koninginnedag niet de beste relatie hebben. Hoewel een glas rosé, en helemaal die van een jaar ouder dan je eigenlijk wilt drinken, een prachtige oranje kleur heeft, kiest men toch liever voor een biertje in plaats van wijn.
Beatrix
Ik zie hier een nobele taak voor juist onze Koningin Beatrix zelf om op haar feestdag de prachtig gegiste druivensap rijkelijk te laten vloeien. De derde dinsdag in september lijkt mij een mooi moment om het volk wat meer bewuster te maken van het upgraden van dit volksfeest. Een klein opzetje voor aanstaande Prinsjesdag: "Leden van de Staten-Generaal: Laten wij hier nu met z'n allen het glas heffen met een mooie rosé. De wijn met de kleur van ons Koningshuis." Toch heb ik meer heil in deze campagne wanneer Willem-Alexander de troon beklimt: "Leden van de Staten-Generaal: We drinken nu al jaren bier aangelengd met veel water. Dat is zonde van al dat water, dus laten wij geen water verspillen en gewoon wijn drinken!"
Eerlijk is eerlijk: het is misschien wat gewaagd om één rosé tot 'favoriet' te benoemen... maar in dit geval doe ik het toch.
Ieder jaar proef ik tientallen roséwijnen, maar telkens kom ik weer uit bij Saint Mitre – Cuvée M. De balans, de doordrinkbaarheid, het vakmanschap: deze rosé voldoet keer op keer aan alle verwachtingen. Het is zelfs de fles die ik standaard meeneem op vakantie. Gewoon, omdat ik zeker wil zijn van een goed glas wijn.
Als we het hebben over de risico’s in een wijngaard, denken de meeste mensen aan hagelbuien, nachtvorst of schimmelziekten. Maar wist je dat druivenranken ook een prooi zijn voor een heel leger aan dieren? Van schattige herten tot minuscuul ongedierte: allemaal kunnen ze grote schade aanrichten in de wijngaard.
Gisteravond zei ik het nog tijdens een masterclass over Bourgogne: ‘Hier worden de mooiste wijnen ter wereld gemaakt’. Een uitspraak die bij wijn natuurlijk altijd discutabel is. Maar die discussie durf ik best aan te gaan!