Eindelijk is het echt lente. Uiteraard moet dit gevierd worden met een nieuwe oogst schitterende rosé. Voor mijn gevoel is het wel vijf jaar geleden dat we gezellig, lekker uit de wind, in de tuin een goed glas konden drinken. Tien jaar terug was de populariteit van rosé gestegen tot ongekende hoogte. Er kwamen, voor die tijd, grote hoeveelheden naar Nederland en de kwaliteit was ook veelal hoog. Zo kon je alleen bij echt gespecialiseerde wijnhandels in ons land deze wijnsoort vinden en was het uiterst bijzonder als er een rosé-tje geschonken werd tijdens een zomerse barbecue.
Rosé d'Anjou
Aan de exclusiviteit kwam snel een einde toen Rosé d’Anjou met miljoenen tegelijk werd aangeboden. Als een soort van invasie veroverden de flessen de supermarkten. De rosé werd zoeter en zoeter en was in bijna elk winkelschap te vinden. Natuurlijk is het fijn dat iedereen de smaak van rosé eenvoudig weet te vinden en met een flesje lekker het park in gaat om te picknicken. Maar ik zou het zo waarderen als er weer een tijdperk kwam waarin deze rosé wijn weer net zo magisch en bijzonder werd als tien jaar geleden. De warme zomers waarin mensen nog vol bewondering naar de fles keken en de inhoud gulzig opdronken, maar de fijne smaak meer wist te waarderen. Ja, ik blijf wachten op dit ‘Tweede Tijdperk Rosé’.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.