In het bereidingsproces wordt de rauwe melk wrongel. Die laat men rijpen. Vervolgens stretcht men de wrongel, hetgeen betekent dat de kaas gedurende 5-8 minuten wordt gekneed en getrokken. Bij de in Nederland gemaakte verse Mozzarella gebeurt dit op 65 °C en gebruikt met gekookt water. Dit is het levenseinde van de bacteriën. De bijzondere smaak van de verse Mozzarella blijft in dit proces echter wel behouden. Mozzarella wordt meestal met tomaat en of pesto gegeten. Maar een echte verse Mozzarella di Bufala is ook op zichzelf een zaligheid.
Het Festijn van Kaas en Wijn
Deze informatie komt uit het boekje van Hans Melissen: Het Festijn van Kaas en Wijn. Topcuisiniers en kaasspecialisten hebben samen met deze wijnschrijver uitgebreid geproefd om de meest verrassende wijn & kaascombinaties te vinden. Laat u inspireren hetzelfde te doen. Mede dankzij de schitterende fotografie is dit een boek geworden om de vingers bij af te likken. Met de favoriete combinaties van topchefs en sommeliers, zoals Jonnie & Thérèse Boer, Sergio Herman en andere grote culinaire sterren. Bestel dit leuke wijnboekje hier.
Traditiegetrouw gaat op de 2e donderdag van april het aspergeseizoen van start. Dit is dan altijd een hoogtepunt voor de ware aspergefanaat! Asperges worden allang niet meer enkel op de klassieke manier (flamande) gemaakt
Bouillabaisse is in de basis een gerecht van in vocht gekookte vis, waarbij je datzelfde vocht bij de vis serveert. Onverkoopbare vissen werden aan het einde van de werkdag door vissers op het strand in zeewater gekookt. Alles van de vis of schaal en schelpdieren werd gebruik! Zo is dit typische gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Marseille, ontstaan.
Beef Wellington heeft zijn oorsprong vermoedelijk in het Verenigd Koninkrijk en is genoemd naar Arthur Wellesley, de hertog van Wellington, die beroemd werd door zijn overwinning in de Slag bij Waterloo in 1815. Het gerecht zelf werd echter waarschijnlijk niet direct door de hertog bedacht, maar kreeg zijn naam als een eerbetoon aan zijn militaire prestaties.