De Poulet Basquaise is een typisch gerecht uit het Baskenland, dat zie ja al aan de naam! De Baskische herders namen tijdens het overbrengen van de kuddes naar de bergweiden altijd een van tevoren klaargemaakte maaltijd mee voor 's avonds bij aankomst in de bergen. Dat moest natuurlijk stevige kost zijn. Ze namen in grote stenen potten gekookte gemengde groenten mee, ingemaakt vlees, Bayonneham en kip. Vaak werden de restjes bij elkaar gedaan en later opgegeten. Het gerecht de 'Poulet Basquaise' is ontstaan uit deze gewoonte.
Ingrediënten
1 scharrelkip van 1,5 à 1,8 kg
1 dikke plak Bayonneham
6 tomaten
2 flinke uien
2 teentjes knoflook
2 rode paprika's
2 groene paprika's
1 bosje soepkruiden
Eenden- of ganzenvet
Zout en peper
Bereiding
Snijd de kip in stukken. Bestrooi de stukken met zout en peper. Bak ze in een bakpan in een flinke lepel vet totdat ze goudbruin zijn.
Leg de stukken op een rooster en dep het overtollige vet weg met keukenpapier.
Maak nu de piperade:
Snijd de ham in niet te kleine blokjes. Pel de tomaten (dompel ze kort in kokend water en verwijder de schil), snijd ze in stukken en verwijder de zaadjes.
Pel de uien en het knoflook en snijd ze fijn.
Snijd de 4 paprika's overlangs door, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika's in reepjes.
Verwarm in een braadpan een lepel vet en smoor het knoflook. Voeg vervolgens het bosje soepkruiden toe, de fijngesneden uien en als deze laatste glazig zijn de reepjes paprika. Laat sudderen zonder de groente te bruinen. Voeg de stukken tomaat toe.
Breng op smaak met zout en peper, roer goed door en leg de stukken kip op de groente.
Sluit af met een deksel en laat nog 45 minuten zachtjes sudderen op laag vuur. Af en toe roeren.
Voeg eventueel een snufje piment uit Espelette toe aan de kip of aan de groente tijdens de kooktijd.
Serveer de Poulet Basquaise met witte rijst, met gekookte aardappels of met koeskoes.
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.