Vorig weekend vond de overzichtsproeverij van Siersma Wijnadvies plaats. Twintig prachtige wijnen op één tafel. Een proeverij is niet alleen een leuke bezigheid, maar ook een moment om heerlijk te observeren: zo zie je ruim 50 mensen die rond de proeftafel staan, mensen die slurpen, mensen die spugen en er gaan meningen over en weer alsof er op de laatste speeldag een landskampioenschap beslist moet worden.
Kruisverhoor
Na een ruime tijd waren de eerste flessen bijna leeg en waren de discussies al wat meer gaan liggen. Bij twee stellen waren de mannen zelfs al naar huis, terwijl de twee bijbehorende dames de laatste dessertwijn nog aan kruisverhoor onderwierpen. De eerste bestelformulieren kwamen en terwijl de eerste groep naar huis ging, stond de tweede lichting al voor de deur. Verse flessen werden aangerukt en het geslurp en gespuug begon weer van voor af aan. Een heerlijke middag vol gezellige en leerzame momenten. ’s Avonds op de bank was er nog een klein restje over van een lekkere rode Australiër en met het glas in de hand bekeek ik de bestellingen en merkte op dat er geen peil is te trekken op de keuze van ‘beste’ wijn. Grappig genoeg is er daarentegen wel een favoriet uit de bus gekomen als ik de lijst met lege flessen bekijk: dat is namelijk de duurste! Volgende keer gaat het misschien wel een blinde proeverij worden. Puur proeven op smaak en onbekende prijzen. Ik ben nu al benieuwd naar wat de uitkomst dan is!
Gisteravond zei ik het nog tijdens een masterclass over Bourgogne: ‘Hier worden de mooiste wijnen ter wereld gemaakt’. Een uitspraak die bij wijn natuurlijk altijd discutabel is. Maar die discussie durf ik best aan te gaan!
Iedere wijnliefhebber kent ‘m: dat metalen of plastic hoedje dat strak om de hals van de wijnfles zit – de capsule. Je snijdt hem eraf met je kurkmes, of je peutert er wat onhandig aan tot hij eindelijk loslaat. En dan, eindelijk, mag de kurk eruit.
Iedereen die wel eens een wijn-spijsavond heeft meegemaakt, weet: er is weinig dat zo vanzelfsprekend samen lijkt te gaan als wijn en kaas. Maar wist je dat de allerbeste combinaties vaak ontstaan wanneer de kaas en wijn uit hetzelfde gebied komen? Dat is geen toeval. Het is het resultaat van eeuwenlange traditie, lokaal terroir en smaakontwikkeling die hand in hand zijn gegaan.