Vorig weekend vond de overzichtsproeverij van Siersma Wijnadvies plaats. Twintig prachtige wijnen op één tafel. Een proeverij is niet alleen een leuke bezigheid, maar ook een moment om heerlijk te observeren: zo zie je ruim 50 mensen die rond de proeftafel staan, mensen die slurpen, mensen die spugen en er gaan meningen over en weer alsof er op de laatste speeldag een landskampioenschap beslist moet worden.
Kruisverhoor
Na een ruime tijd waren de eerste flessen bijna leeg en waren de discussies al wat meer gaan liggen. Bij twee stellen waren de mannen zelfs al naar huis, terwijl de twee bijbehorende dames de laatste dessertwijn nog aan kruisverhoor onderwierpen. De eerste bestelformulieren kwamen en terwijl de eerste groep naar huis ging, stond de tweede lichting al voor de deur. Verse flessen werden aangerukt en het geslurp en gespuug begon weer van voor af aan. Een heerlijke middag vol gezellige en leerzame momenten. ’s Avonds op de bank was er nog een klein restje over van een lekkere rode Australiër en met het glas in de hand bekeek ik de bestellingen en merkte op dat er geen peil is te trekken op de keuze van ‘beste’ wijn. Grappig genoeg is er daarentegen wel een favoriet uit de bus gekomen als ik de lijst met lege flessen bekijk: dat is namelijk de duurste! Volgende keer gaat het misschien wel een blinde proeverij worden. Puur proeven op smaak en onbekende prijzen. Ik ben nu al benieuwd naar wat de uitkomst dan is!
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.