Japans voorgerecht met avocado en rookvlees. Ideaal om vooraf te maken.
Ingrediënten
150 g runderrookvlees
120 g sushirijst
2,5 dl water
1 el rijstazijn
1 tl basterdsuiker
mespunt zout
1/2 avocado
2 vellen nori (verkrijgbaar bij de toko)
1 tl wasabi (verkrijgbaar bij de toko)
Japanse sojasaus
Keukengerei
Kom
Kookpan
Bereiding
Was de rijst onder koud water tot het water helder blijft en laat uitlekken. Doe de rijst met het afgepaste water in een pan en laat aan de kook komen. Zet het vuur laag zodra het kookt en laat de rijst 4 minuten sudderen tot al het water is opgenomen. Zet het vuur uit, dek de pan af en laat nog 10 minuten staan. Meng de azijn, suiker en zout en roer dit door de rijst en blijf roeren tot de rijst is afgekoeld. Schil en snijd de avocado in reepjes. Leg een nori vel op een stuk bakpapier of op een sushimatje en spreid de helft van de rijst uit over het nori vel. Laat aan de bovenkant 5 cm vrij en aan de onder en zijkanten 2 cm. Smeer een beetje wasabi over de rijst en leg de helft van het rookvlees er in rolletjes op. Verdeel ook de helft van de avocado erop. Rol met behulp van het papier of het matje de nori van onderaf strak op. Leg de rollen afgedekt tot gebruik weg in de koelkast. Tot zover kunt u dit een dag van tevoren voorbereiden. Snijd de rollen vlak voor het serveren ieder in 6 stukken. Leg op ieder bord 3 sushi’s en een kommetje sojasaus met een beetje wasabi om de sushi in te dippen.
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.