Het is altijd handig en vooral ook fijn om wijn op voorraad te hebben. Je weet nooit wanneer “even een kopje koffie” uitgroeit tot een gezellige borrelmiddag of avond. En wanneer je last minute bij een etentje op moet draven, heb je altijd een flesje bij de hand. Maar hoe leg je een wijnvoorraad aan? Stel je hebt een lievelingswijn waar je nooit meer zonder wil zitten. Je pakt je auto, huurt een boedelbak of wat dan ook en koopt groots in. Dozen vol zet je even later thuis neer. Fijn dat je nu een jarenlange voorraad hebt, maar verstandig is dat niet altijd. Veel wijnen moet je gewoon binnen een paar jaar na oogst drinken omdat ze anders echt niet meer zo lekker zijn, of zelfs nog eerder. Zit je dan na vijf jaar met slootwijn in je kelder. Regel 1 is dus misschien ook wel om eerst goed uit te zoeken hoe lang jouw wijn bewaard kan worden en koop daar op in. Wijnen die redelijk snel na botteling gedronken moeten worden zijn bijvoorbeeld:
Witte wijnen drink je meestal zo’n jaar tot twee jaar na aankoop. Je hebt natuurlijk uitzonderingen. Zo kan en wijn met veel zuren, zoals een goede riesling wel wat langer liggen.
Rosé wijnen zijn vaak het best wanneer je ze niet langer dan een jaar in je kast legt.
Rode wijnen kun je langer bewaren, over het algemeen zo’n twee tot drie jaar en dan heb je natuurlijk nog de uitzonderlijke goede wijnen die langer kunnen of zelfs moeten liggen.
De Beaujolais Primeur is dan wel weer een grote uitzondering op de regel: die drink je een paar maanden na de oogst. De Primeur wordt elk jaar vanaf de derde donderdag van november verkocht. Het zijn jonge wijnen van druiven die eind september en begin oktober zijn geplukt en een snelle wijnbereiding hebben ondergaan.
Het is wel net zo leuk om diverse wijnen in huis te hebben. Je weet immers nooit wanneer je wat gaat eten en welke hapjes jij over een paar maanden op tafel zet. Zorg voor lichte wijnen voor bij een borrel of zomerse salade en voor wijnen die krachtpatserig genoeg zijn om goed gekruide vleesschotels aan te kunnen. En natuurlijk de wijnen daar tussenin. Daarnaast is het wel zo fijn om die aankopen ook zo economisch verantwoord mogelijk te doen. Heb je wijnen die je geweldig vindt, let dan op wanneer deze in de aanbieding zijn en sla dan in. Bij Siersma Wijnadvies hebben we bijvoorbeeld de wijn van de maand. Proef hem eens en als je het wat vindt, dan kom je gewoon terug voor de eerste voorraad voor je kelder of wijnkast.
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.