We starten met het maken van de falafel. Neem de kurkuma, korianderpoeder, komijnpoeder, chilipoeder en het sesamzaad en rooster dat in een warme droge pan op middelhoog vuur gedurende 2 minuutjes. Vergeet niet af en toe te roeren. Doe nu de uitgelekte kikkererwten in een keukenmachine en voeg er alles aan toe wat op de ingredientenlijst staat behalve de soja olie. Draai alles mooi fijn. Pas op dat je het niet te glad draaid. Er mag wel iets structuur inzitten. Neem twee lepels om er vervolgens Quenelle van te maken. (zie youtube.com voor de techniek) ook is het natuurlijk mogelijk om met de hand balletjes te rollen en ze iets plat te maken zodat je een soort ‘kleine hamburgertjes’ maakt. Wanneer alle falafel verwerkt is tot quenelle of balletjes leg je ze in de koelkast. Nu is het tijd voor de spelt pannenkoekjes. Pak een bekken/grote schaal en doe daar de speltmeel in samen met de kerrie, zout en chilipoeder. Voeg hier al roerend de helft van de melk aan toe. Daarna een voor een de eieren, en blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Daarna de overige melk en het bruisende water toevoegen. Je beslag moet nu redelijk dun zijn en mooi egaal. Zet een pan op het vuur met een goede anti aanbaklaag en vet de bodem in met een heel klein beetje soja olie. Smeer dit uit met keukenrol. Bak een voor een mooie dunne pannenkoeken op middel tot laag vuur. Herhaal elke keer het invetten van de pan met een stuk keukenrol. Wanneer je alle pannenkoekjes hebt gebakken is het tijd om de frituurpan met soja olie op te warmen tot 180 graden celcius. Frituur de falafel gedurende 3 tot 4 minuten tot deze egaal bruin zijn gebakken. We gaan aan tafel en pakken een pannenkoekje. Doe daar vervolgens wat tzaziki of bijvoorbeeld chilisaus op en beleg met bovenstaande garnituren. Daarna de falafel erin en oprollen maar! Eet smakelijk!
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.