Bobotie
Hermanus
De lekkerste Bobotie aten wij ooit op één van de mooiste plekjes van Zuid-Afrika: Hermanus. Dit is de plek waar je in de juiste tijd van het jaar de walvissen en dolfijnen door de lucht kan zien vliegen. En met een heerlijk glas Chenin Blanc of licht gekoelde Pinotage er bij zie je er wellicht twee keer zo veel!
Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkuma laag.
Ingrediënten
- 2 sneetjes witbrood, zonder korst
- 4 dl volle melk
- 25 gram boter
- 2 uien, fijngesnipperd
- 750 gram rundergehakt,
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
- 2 eetlepels kerriepoeder (mild)
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel pruimenjam (AH)
- ½ citroen, uitgeperst
- 75 gram rozijnen
- 3 eieren
- 2 eetlepels amandelschaafsel (25 gram)
- Extra: ovenschaal (of gietijzeren pan)
Stap 1
Verwarm de oven voor op 160 °C. Week het brood in 150 ml melk. Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui ca.5 minuten tot ze glazig zijn. Knijp het brood uit. Aan ui toevoegen: gehakt, knoflook en uitgeknepen brood. Al omscheppend ca. 3 minuten op hoog vuur half rul bakken. Voeg kerriepoeder, laurierblad, pruimenjam, citroensap en rozijnen toe. Bak het gehakt nog ca. 3 minuten tot het niet meer rood is. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 2
Klop de eieren met de rest van de melk (250 ml). Roer de helft hiervan door het gehaktmengsel. Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en schenk de rest van het eimengsel erover. Bestrooi met amandelen.
Stap 3
Bak de bobotie in ca. 1 uur in het midden van de oven. Laatste 5 minuten de oven op 200 °C zetten, zodat de bovenkant mooi goudbruin wordt. Lekker met gele rijst (AH) met handje rozijnen en een knapperige salade.
De afbeelding van dit gerecht is van Rick's Keuken!
Home > Wijnadvies > Wijn & spijs > Bobotie