Vragen? Bel: 035 888 95 95

Gourmetten 2.0 - 'Sauzen'

Wijn & spijs

Wat is een gourmet zonder een ruim assortiment aan diverse sausjes? Helemaal niets! Klik hieronder voor tips.

Laten we de knoflook, cocktail en saté saus even lekker links liggen! We gaan andere sauzen maken. Veel beter te combineren, mooiere smaken en super verrassend.

Deel 3: Sauzen

[caption id="" align="alignright" width="223" class=" "] Kerrie mayonaise[/caption] Snipper een sjalotje en een knoflook. Fruit dit licht aan in een pan met een beetje neutrale olie. Voeg daarna kerrie poeder toe, ongeveer 1 tot 2 eetlepels. Fruit dit zachtjes mee en voeg daarna nog een klein beetje olie toe. Laat het afkoelen en draai het fijn in de keukenmachine. Vervolgens mengen met basis mayonaise totdat je de smaak bereikt hebt. Vergeet geen peper en zout. De mayonaise moet fluweel zacht naar kerrie smaken.

Groene kruiden olie

Neem zo veel mogelijk mooie zachte kruiden. Denk aan kervel, peterselie, dragon, basilicum enz. Hak de kruiden mooi fijn. Snipper een sjalotje en snijd een knoflook over de lengte doormidden. Doe alles in een mooie olie en verwarm heel licht. Ongeveer tot 37 graden Celsius. Die warmte heb je nodig om smaken los te maken. Als je het te warm maakt zullen de kruiden gaan verkleuren, Zonde! Doe dit wel alvast s’middags. Alle kruiden en de knoflook hebben tijd nodig om hun smaak los te laten. Deze kruiden olie gaat heel mooi bij je vis items op de gourmet plaat. Coquille, tarbot etc etc.

Makreel Crème Fraiche

Koop bij de visboer vers gerookte makreel. Maak de makreel schoon, vel eraf en graten verwijderen. Draai fijn in de keuken machine. Spatel de makreel door de crème fraiche en voeg eventueel lekkere verse zachte kruiden toe en/of een gesnipperd sjalotje. Op smaak brengen met peper, zout en wat paprika poeder. [caption id="" align="alignright" width="202" class=" "] Salie Mayonaise[/caption] Koop verse salie en pluk de blaadjes van de steeltjes. Draai de salie fijn in de keuken machine met een teentje knoflook en wat olijfolie. Voeg dit toe aan de mayonaise totdat jij vindt dat de mayonaise mooi op smaak is. Vergeet geen peper en zout.

Warme sauzen

Waarom alleen maar koude sauzen op tafel met gourmet. Denk ook eens aan mooie warme sauzen. Een prachtige rode wijn saus gaat heel mooi bij al het rode vlees, of een saus van paddenstoelen. Super lekker bij varkensvlees en gevogelte. Nog een voorbeeld, heerlijke knoflook bollen poffen in de oven en de zachte knoflook toevoegen aan basis saus (jus de veau). Verrukkelijk bij kalf of heel gewaagd bij heilbot.

Kreeften mayonaise

Voor een mooie kreeften mayonaise kun je het best een reductie gebruiken van een kreeftensoep. Als je die koopt, of maakt kook dit dan heel rustig is totdat het haast stroop is. En heel geconcentreerd smaakt. Spatel dit door de basis mayonaise. Op smaak brengen met peper, zout en eventueel wat sinaasappelsap.

Home > Wijnadvies > Wijn & spijs > Gourmetten 2.0 - 'Sauzen'

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp