Vragen? Bel: 035 888 95 95

Kalkoen

Wijn & spijs

Het is Thanksgiving tijd en daarom een receptuur voor kalkoen. Alleen we gaan het niet in zijn geheel garen in de oven maar we gaan er een voorgerecht van maken.

Een rilette van gekonfijte kalkoendijen met diverse bereidingen van pompoen.

We bestellen bij de poelier dus geen hele kalkoen maar we willen alleen de dijen hebben. Prachtig vlees voor een lange bereiding.

Ingrediënten

  • Kalkoendijen 1 kilogram.
  • Ganzenvet 500 gram.
  • Tijm 4 takjes.
  • Oregano 4 takjes.
  • Salie 4 takjes.
  • Knoflook 2 tenen
  • Laurier 2 blaadjes
  • Peper & Zout

Je neemt de kalkoendijen en daar doe je goed peper en zout op. Pak een braad slee en leg daar de kalkoendijen in. Smelt het ganzenvet en gooi dat over de kalkoendijen. Zorg ervoor dat de dijen volledig onder het vet staan. Voeg aan de dijen alle kruiden toe en ook de knoflook in tweeën gesneden. Dek de braadslee af met aluminiumfolie. Zet de oven op 80 graden Celsius en zet de braadslee in het midden van de oven. Kijk er vervolgens de komende 4 a 5 uur niet naar om. Na die tijd verwijder je de aluminiumfolie en druk je op het vlees. Begint het helemaal mooi uit elkaar te vallen dan is het klaar, zo niet dan moet het nog langer in de oven. Wees niet bang dat het te lang in de oven staat. Het wordt er alleen maar zachter van. Haal de dijen uit het vet en verwijder het vel en de botten. Doe het vlees in een grote kom en pluis het vlees tot je mooie kleine stukjes vlees hebt. Breng op smaak met peper en zout en voeg een aantal lepels ganzenvet toe totdat de rilette lekker smeuïg is! Super lekker bij je aperitief op toast of als voorgerecht met diverse bereidingen van pompoen (zie receptuur diverse bereidingen van pompoen). Je kan het ook heel goed lauw warm verwerken in een hoofd gerecht. Alleen zal ik het dan gaan combineren met zacht gegaarde kalkoenfilet. Zorg ervoor dat je met de groente keuze kiest voor de herfst. Succes! Arjan

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp