Een heerlijk bordje zuurkool met een goed stuk spek en een heerlijke worst! Het klinkt ontzettend Hollands, maar als wijnliefhebber moeten wij toch ook echt aan de Elzas denken.
Hier maken ze dit gerecht misschien nog wel lekkerder dan in ons eigen land en de 'muzikale begeleiding' van de wijnen uit die streek maakt het feest compleet!
Die wijnen uit de Elzas, die zo lekker gaan bij de zuurkool, zijn niet ontzettend populair in Nederland. Mensen zijn te bang dat het allemaal te zoet wordt. Gelukkig snappen de wijnmakers het allemaal goed en zijn de wijnen uit dit mooie Franse wijngebied steeds droger geworden. En de variatie in de druivenrassen zijn ook echt zeer leuk te noemen.
Toch zin er natuurlijk ook een tal van andere wijnen die lekker gaan bij een mooie zuurkool. Denk aan de 'overburen' van de Elzas: Duitsland. Hier heb je ook spannende en uitdagende combinaties zoals: Gruner-Silvaner of Riesling.
Het leukste Wijnadvies: Probeer zelfs steeds weer iets nieuws bij de zuurkool!
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.