Ik mag mij al een aantal jaar de trotse eigenaar noemen van een zeer speciale fles. Normaal gesproken ligt deze fles netjes koel en donker opgeborgen, maar ik heb hem afgelopen week nog eens wat vaker goed van dichtbij bekeken. De prachtige fles, het gaat hier om een champagne, is heel oud en helaas niet meer drinkbaar.
1945
Toch is de fles bubbels, die er waarschijnlijk toch niet meer in zitten, van heel grote waarde. Dit juweeltje heb ik namelijk voor het behalen van een wijndiploma van mijn opa en oma gekregen, wat het voor mij erg bijzonder maakt. Maar ook historisch gezien is het zeker een bijzondere object, omdat deze Pommery champagne uit 1934 is overgebleven tijdens de overdracht van Amsterdam in mei 1945.
Deze week is dat dus 72 jaar geleden en gelukkig mag ik hem nog steeds tot mijn bezit rekenen. Laten we echter hopen dat er nooit meer champagne voor zo’n moment gebruikt zal moeten worden. Dan is deze fles wellicht naast een familieschat later ook een waardevol collectors item!
Veel wijnliefhebbers besteden veel tijd aan het kiezen van de juiste fles. Een mooi wijnhuis, een interessante druif, een goed jaartal. Maar opmerkelijk genoeg staat het glas waarin we die wijn vervolgens schenken vaak minder in de spotlight. Terwijl dat glas misschien wel het verschil maakt tussen best lekker en wow, hier gebeurt iets.
Griekenland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar dat zou het wél moeten zijn. Want terwijl de wereld vooral kijkt naar Frankrijk, Italië en Spanje, maakt Griekenland stilletjes een indrukwekkende inhaalslag. Het land heeft alles wat een wijnliefhebber zich kan wensen: zon, zee, bergachtig terroir én een wijncultuur die ouder is dan die van welk ander Europees land dan ook.
Als er één wijn is die de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan, dan is het de Elios – dé Negroamaro uit de hak van de laars. Vanaf de start van Siersma Wijnadvies in 2006 had deze Zuid-Italiaan direct een basisplaats in het team.