Vragen? Bel: 035 888 95 95

Microklimaten

Wijnadvies blog op 21 juni 2023
Microklimaten

Cruciale rol

Microklimaten spelen een cruciale rol bij het verbouwen van wijn. Een microklimaat verwijst naar de specifieke klimatologische omstandigheden die op kleine schaal voorkomen binnen een groter klimaatsysteem. Het omvat factoren zoals temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, windpatronen en blootstelling aan de zon.

Rijping beïnvloeden

Voor wijngaarden zijn microklimaten van groot belang omdat ze de groei en rijping van de druiven beïnvloeden, evenals de kwaliteit en smaak van de resulterende wijn. Hier zijn enkele redenen waarom microklimaten van belang zijn voor wijngaarden:

  1. Temperatuur: Microklimaten kunnen variaties in temperatuur creëren, zelfs binnen een klein gebied. Druiven hebben specifieke temperatuurbehoeften tijdens verschillende groeifasen. Bijvoorbeeld, koelere temperaturen tijdens de rijping kunnen resulteren in frissere wijnen, terwijl warmere temperaturen kunnen zorgen voor vollere, rijpere smaken.
  2. Neerslag: Microklimaten kunnen leiden tot variaties in neerslagpatronen binnen een wijngaard. Dit kan van invloed zijn op de waterbeschikbaarheid voor de druiven en de irrigatievereisten beïnvloeden. Te veel of te weinig neerslag kan de groei van de wijnstokken belemmeren en de opbrengst en kwaliteit van de druiven verminderen.
  3. Zonblootstelling: Microklimaten kunnen verschillen in de blootstelling aan zonlicht creëren, zoals hellingen die meer of minder direct zonlicht ontvangen. De blootstelling aan zonlicht beïnvloedt de fotosynthese en suikerproductie in de druiven, wat essentieel is voor de ontwikkeling van aroma's en suikerniveaus in de druiven.
  4. Bodem: Microklimaten kunnen variaties in bodemtypen en -samenstellingen veroorzaken binnen een wijngaard. Verschillende bodemkenmerken hebben invloed op de waterafvoer, voedingsstoffenbeschikbaarheid en wortelgroei van de wijnstokken, wat op zijn beurt de groei en smaak van de druiven beïnvloedt.

Smaak optimalisatie 

Door rekening te houden met microklimaten kunnen wijnmakers de juiste druivensoorten selecteren en geschikte wijngaardlocaties kiezen. Ze kunnen ook specifieke technieken toepassen, zoals het plaatsen van windbeschermende structuren of het kiezen van de juiste oogsttijd, om de beste kwaliteit druiven te verkrijgen en de smaak van de wijn te optimaliseren.

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp