Vragen? Bel: 035 888 95 95

Tante Champagne

Wijnadvies blog op 30 september 2020
Tante Champagne

Op reis

Ieder jaar ga ik zeker één keer op reis naar de Champagne. Dit vind ik niet alleen een geweldig wijngebied om te bezoeken, het is ook nog eens, samen met Duitse wijngebieden, lekker dichtbij. Met slechts vier uur rijden loop je al tussen de wijnranken.

Reims en Épernay

Er zijn in het Champagnegebied twee grote steden: Reims en Épernay. Meestal passeer ik het noordelijke Reims en pruttel met mijn wijn-bus direct door naar Épernay, een halfuur zuidelijker. Deze stad is iets gemoedelijker en overzichtelijk dan de hoofdstad van het 'wereldwijde epicentrum' van de bubbelwijnen.

Avenue de Champagne

In de stad Épernay bevind zich ook de Avenue de Champagne. Eén grote lange chique straat met aan alle kanten beroemde wijnhuizen. Gouden letters op de hekken kondigen de ‘Big Marks’ aan die mensen drinken op feestelijke momenten, waar dan ook ter wereld. Ieder jaar, tijdens mijn bezoek, stap ik ook altijd even binnen bij een heel klein wijnwinkeltje dat ik ooit wist te vinden bij de grote rotonde, net aan het begin va de Avenue.

Bekijk ook onze film over Champagne uit 2011

Lekkere dikke Madam

Hier heeft de tijd stil gestaan. Het is alsof de dame die er werkt, waarschijnlijk ook de eigenaresse, een recordpoging heeft gedaan om alle huizen uit de Champagne in één pandje te presenteren. Hier heeft ze dan waarschijnlijk ook erg lang over gedaan, gezien de leeftijd waar ik haar op durf te schatten. Ik noem haar altijd in mijn gedachte Tante Champagne, een klein en lekkere dikke madam van ongeveer 80 jaar. Ze sloft in haar typische oma-jurk door haar eigen winkeltje en verkoopt aan de lopende band de meest fantastische luxe mousserende wijnen.

‘De meest fantastische wijnen ter wereld’

Maar ze heeft ook echt kennis van haar product. Ieder jaar vraag ik haar om drie bijzondere flessen te adviseren. En al voor mijn reis afgelopen is heb ik de wijnen geproefd. En niet op de professionele manier; ze zijn gewoon op en gedronken. In een YouTube filmpje dat ik ooit maakte, zei ik: In dit wijngebied maken ze: ‘de meest fantastische wijnen ter wereld’. En dat herhaal ik dan vaak hardop als ik met mijn vrouw de, net gekochte, Champagne drink.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Haar winkel zit er nog wel, maar Tante Champagne zien we niet meer. Ik hoop dat ze zelf nog ergens in een mooi kamertje in Epernay een fles 'open knalt' en ook hardop mag zeggen: ‘Ik verkocht de meest fantastische wijnen ter wereld!’

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp