Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wat is het verschil tussen Amerikaanse en Franse Chardonnay?

Wijnadvies blog op 6 oktober 2023
Wat is het verschil tussen Amerikaanse en Franse Chardonnay?

Wat is het verschil tussen Amerikaanse en Franse Chardonnay?

Amerikaanse en Franse Chardonnays zijn twee verschillende stijlen van wijn die worden gemaakt van dezelfde druivensoort, de Chardonnay-druif. De belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten Chardonnay hebben te maken met de wijnbouw- en wijnmaakpraktijken in hun respectievelijke landen. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen:

Klimaat en terroir zijn zeer belangrijke onderdelen voor de wijn. De Amerikaanse Chardonnay, met name Californië is een belangrijk productiegebied. Ten opzichte van de chardonnay uit de Bourgogne heeft Californië over het algemeen een warm klimaat, waardoor de druiven rijper en voller van smaak kunnen worden. Verschillende regio's in Californië hebben verschillende microklimaten en bodemsoorten, wat resulteert in diverse stijlen van Amerikaanse Chardonnay.

Frankrijk produceert Chardonnay-wijnen in verschillende regio's, waarvan de Bourgogne de bekendste is. Bourgogne heeft een koeler klimaat en kalksteenbodems die de wijn een meer verfijnde en mineraalachtige smaak geven. De terroir in Bourgogne is zeer belangrijk en heeft een aanzienlijke invloed op de smaak van de wijn.

Wijnsmaakstijl

De Amerikaanse Chardonnay staan bekend om hun vaak uitgesproken houtgebruik bij het maken van Chardonnay. De wijn kan worden gerijpt in nieuw eikenhout, wat vanille- en toastaroma's aan de wijn toevoegt en een romige textuur geeft. Dit kan resulteren in rijke, boterachtige Chardonnays, zoals de Bogle en Bernardus.

Bekijk al onze Amerikaanse wijnen

In Frankrijk en dan voornamelijk in Bourgogne wordt meestal minder nieuw eiken gebruikt, en de nadruk ligt meer op de pure expressie van de druif en het terroir. De wijn kan een subtielere eikeninvloed hebben, met meer nadruk op fruitige, bloemige en minerale tonen. Franse Chardonnay-wijnen zijn vaak complex en delicaat.

Zuurgraad van Chardonnay

Door het warmere klimaat hebben Amerikaanse Chardonnays over het algemeen een lagere zuurgraad dan hun Franse tegenhangers. Dit kan resulteren in zachtere en meer volle wijnen. De koelere klimaten in Frankrijk zorgen voor wijnen met een hogere zuurgraad, wat ze vaak frisser en levendiger maakt.

Hoelang kan je de wijnen bewaren?

Franse Chardonnays, met name die uit Bourgogne, hebben vaak een uitstekend vermogen om te rijpen en kunnen zich gedurende vele jaren ontwikkelen, waarbij ze complexiteit en subtiliteit krijgen. De meeste Amerikaanse Chardonnays zijn bedoeld om jong te worden gedronken en hebben meestal niet dezelfde lange houdbaarheid als hun Franse tegenhangers. Maar er zijn zeker Amerikaanse die langer bewaard kunnen worden.

Proeven!

Het is belangrijk op te merken dat er binnen zowel de Amerikaanse als de Franse Chardonnay-producenten aanzienlijke variaties zijn in stijl, afhankelijk van de regio, de wijnmaker en de specifieke wijngaardpraktijken. Daarom is het de moeite waard om verschillende Chardonnays uit beide landen te proberen om de diversiteit van deze druif te waarderen.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wat is het verschil tussen Amerikaanse en Frans...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp