Wat is Orange wine?
Meegisten
Orange wine is een wijn die gemaakt wordt van witte druiven waarbij de schillen een langere periode meegisten dan gebruikelijk is bij het maken van witte wijn. Dit zorgt voor een unieke, oranje kleur en een karakteristieke smaak.
Georgië
Hoewel orange wine tegenwoordig steeds populairder wordt, heeft het een lange geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden in Georgië, waar de techniek van het maken van orange wine voor het eerst werd ontwikkeld. Het is pas de laatste jaren dat de trend zich verspreidt naar andere delen van de wereld.
Complexe smaak en textuur
Tijdens het proces van het maken van orange wine worden de druiven geperst en wordt het sap in contact gebracht met de schillen, steeltjes en pitten van de druiven. Dit zorgt voor de kenmerkende oranje kleur van de wijn. De gisting vindt plaats in grote vaten en kan tot wel enkele maanden duren. Dit geeft de wijn een complexe smaak en textuur, die verschilt van zowel witte als rode wijn.
Smaak
De smaak van orange wine is over het algemeen tannineus en heeft vaak een wat oxidatieve smaak. Sommige orange wijnen hebben ook een licht aardse smaak, die afkomstig is van de schillen en stengels die in contact zijn geweest met het sap. De smaak en het aroma van orange wine kan variëren afhankelijk van de druivensoort en het klimaat waarin ze groeien.
Wijn/ spijs
Orange wine past goed bij hartige gerechten, zoals gegrilde groenten, kazen en vleeswaren. Het wordt vaak geserveerd op kamertemperatuur of zelfs iets warmer dan normaal, om de complexe smaken beter tot hun recht te laten komen.
Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wat is Orange wine?