Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wat zijn 'Alte Reben'?

Wijnadvies blog op 24 mei 2023
Wat zijn 'Alte Reben'?

Oude wijnstokken

Alte Reben is een term die wordt gebruikt in de wijnindustrie en verwijst naar oude wijnstokken. Het is een Duitse uitdrukking die letterlijk "oude wijnstokken" betekent. Alte Reben-wijngaarden zijn vaak erg gewaardeerd vanwege de kwaliteit van de druiven die ze produceren en de complexiteit van de resulterende wijnen.

Rheingau

De term Alte Reben wordt meestal gebruikt in de context van Duitse wijn, vooral die uit de regio's Rheingau, Mosel en Pfalz, waar de wijnbouw een rijke geschiedenis heeft. In deze regio's worden sommige wijnstokken al eeuwenlang gekoesterd en onderhouden, en ze hebben zich aangepast aan de specifieke omstandigheden van hun omgeving.

Smaakdimensie

Wat Alte Reben uniek maakt, is dat de wijnstokken naarmate ze ouder worden, meer complexiteit en karakter in hun druiven ontwikkelen. Oude wijnstokken hebben diepere wortels die hen in staat stellen om voedingsstoffen en water uit de bodem te halen, zelfs in tijden van droogte. Deze diepe wortels absorberen ook de minerale nuances van de bodem, wat een unieke smaakdimensie aan de wijn toevoegt.

Lager rendement

Bovendien hebben Alte Reben-wijnstokken meestal een lager rendement aan druiven, wat betekent dat er minder druiven per wijnstok worden geproduceerd. Hoewel dit resulteert in minder wijn, zijn de druiven die worden geproduceerd van uitzonderlijke kwaliteit. De lagere opbrengst zorgt ervoor dat de wijnstokken hun energie en voedingsstoffen concentreren in een kleiner aantal druiven, waardoor de smaak geconcentreerder en intenser wordt.

Complexiteit

Wijn gemaakt van Alte Reben-druiven staat bekend om zijn complexiteit, diepgang en unieke smaakprofiel. Ze kunnen een breed scala aan smaken en aroma's hebben, variërend van fruitige tonen van rijp fruit tot aardse tonen van mineraliteit en kruiden. De wijnen hebben vaak een goede balans tussen zuurgraad, suiker en tannines, waardoor ze goed kunnen rijpen en jarenlang kunnen worden bewaard.

Duurder

Hoewel Alte Reben-wijnen over het algemeen hoog gewaardeerd worden, zijn ze vaak ook duurder dan wijnen van jongere wijnstokken. Dit komt door de beperkte opbrengst en de extra inspanningen die nodig zijn om de oude wijnstokken te onderhouden.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wat zijn 'Alte Reben'?

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp