Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wie was Dom Pérignon?

Wijnadvies blog op 23 juni 2023
Wie was Dom Pérignon?

Benedictijnse monnik

Dom Pérignon was een Franse benedictijnse monnik die leefde in de 17e en vroege 18e eeuw. Hij staat bekend als een pionier op het gebied van de productie van champagne. Hoewel er veel mythen en legendes zijn rond zijn persoonlijkheid en bijdrage aan de ontwikkeling van champagne, is zijn werkelijke rol iets genuanceerder.

Abdij van Hautvillers

Dom Pérignon was de keldermeester van de Abdij van Hautvillers, een benedictijnenabdij in de Champagnestreek van Frankrijk. Hij was verantwoordelijk voor het beheer van de wijngaarden en de productie van wijn in de abdij. Hoewel het verhaal dat hij de uitvinder van champagne was een mythe is, wordt hij wel gecrediteerd met het verbeteren van de kwaliteit van de wijn in de regio.

Bekijk onze film over Champagne

Belangrijke bijdragen

Dom Pérignon heeft verschillende belangrijke bijdragen geleverd aan de wijnproductie in de Champagnestreek. Hij introduceerde bijvoorbeeld het gebruik van zorgvuldig geselecteerde druiven van hoge kwaliteit, waardoor de wijn beter werd. Hij experimenteerde ook met verschillende technieken, zoals het vermengen van druiven van verschillende wijngaarden om een consistentere smaak te creëren.

Sterke glazen flessen

Een van de belangrijkste bijdragen van Dom Pérignon was zijn werk aan het verbeteren van de mousserende wijn. In die tijd waren mousserende wijnen vaak onstabiel en hadden ze de neiging om in de fles te breken. Dom Pérignon ontwikkelde methoden om de wijn beter te stabiliseren en de kwaliteit ervan te verbeteren. Hij perfectioneerde bijvoorbeeld het proces van het bottelen van wijn in sterke glazen flessen, waardoor de druk van de bubbels beter kon worden weerstaan.

Teede gisting op fles

Hoewel Dom Pérignon een belangrijke rol speelde bij het verbeteren van de productie van wijn in de Champagnestreek, duurde het nog enige tijd voordat de moderne champagne zoals we die nu kennen, werd ontwikkeld. De methode om een tweede gisting op fles te laten plaatsvinden, wat resulteert in de karakteristieke bubbels, werd pas later geperfectioneerd door de Franse monnik Pierre Pérignon (geen familie van Dom Pérignon).

Champagnehuis 

Desalniettemin wordt Dom Pérignon nog steeds geëerd als een belangrijke figuur in de geschiedenis van champagne. Zijn toewijding aan het verbeteren van de wijnproductie en zijn experimenten hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de technieken en methoden die vandaag de dag worden gebruikt in de productie van champagne. Het champagnehuis Dom Pérignon, opgericht in 1921, draagt zijn naam als eerbetoon aan zijn erfenis.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Wie was Dom Pérignon?

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp