Na bijna acht jaar strijd mag de wijn Cairanne haar dorpsnaam officieel als Appellation gebruiken. Hiervoor moest het genoegen nemen met de titel: AOC "Côtes du Rhône Villages". Hierbij mocht de dorpsnaam wel op het etiket, maar het was geen eigen Appelation Controlé.
INAO
Per 19 februari jl. heeft het INAO (Institut National des Appellations d'Origine) de wetswijzeging goedgekeurd en de oogst van 2015 zal de eerste zijn die met de vernieuwde status zal verschijnen. Hiermee zal Cairanne op eenzelfde hoogte komen te staan als o.a. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras.
Rood en Wit
Rode wijn uit Cairanne moet de volgende druivenrassen bevatten: 60% - 70% - Grenache Noir 20% - 30% - Syrah 10% - 20% - mourvèdre. Er bestaat ook witte wijn uit Cairanne. Voorlopig zal de witte Cairanne enkel als Côtes du Rhône Villages blijven verschijnen . Witte wijn uit Cairanne zie je zeer weinig maar kan zeer delicaat van smaak zijn. De druiven die hiervoor gebruikt moeten worden zijn: 50% Grenache Blanc 25% Clairette 25% Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en/ of Viognier. Bron: Boutinot
Dit is aflevering 2 van het seizoen waarin wij werken aan onze eigen wijn. In deze aflevering staan we helemaal aan het begin van het leven van een wijnrank. We rijden naar Duitsland om jonge wijnstokken op te halen en zetten ze daarna eigenhandig in de grond op de akker in Twente.
De langverwachte zeer succesvolle jaargang 2019 van de exclusieve Skaap Nathan is zojuist vrijgegeven. Een wijn die zowel in stijl, uitstraling en verkoopmethode mag wedijveren met wijnen uit Pauillac. En een wijn die nu direct op dronk is en daarom ideaal kan begeleiden bij mooie diners de komende weken.
Je kent het wel... het is december en daardoor gaat menig wijnhartje nét iets sneller kloppen dan in de andere maanden. Op het moment dat de klok bij mij december slaat, krijg ik gelijk zin om bijzondere wijnen te proeven. Sinterklaas, kerst en oud & nieuw zijn allemaal gelegenheden waarbij ieder net wat meer uitgeeft aan een glas wijn om zichzelf én familie en vrienden eens lekker te verwennen.