De eerste diepzee-wijnkelder opent in 2013. Hij is van Frank Labeyrie, Château du Coureau in Cadillac, Côtes de Bordeaux. De kelder ligt op 1000 meter diepte, zo’n 150 meter uit de Atlantische kust. Als naam is gekozen: Vin Mille lieu Sous les Mers, een variant op het boek van Jules Vernes: Twintigduizend mijl onder zee. Labeyrie gelooft dat de constante zeewater-temperatuur op deze diepte, de afwezigheid van zuurstof en het ontbreken van licht ertoe bijdragen dat de wijn langzaam oudert. Daardoor blijft wijn langer z’n fruit en aroma’s houden. De wijnboer heeft al 10.000 flessen van z’n eigen wijn in de zee laten zakken. Om precies te zijn in de Arcachon Baai, op 5 meter diepte. Maar hij is er zeker van dat de wijn er beter op wordt naarmate de bewaardiepte toeneemt. De wijn rust in verstevigde stalen dozen, die meer dan een ton druk per kubieke meter kunnen weerstaan. Ze zijn uitgerust met camera’s en locatie=signaal. Fles, kurk en capsule zijn met was bedekt. De flessen blijven er maximaal 10 jaar liggen. Tussendoor wordt de wijn om de twee jaar geproefd. De opslag kost zo’n 15 euro per fles per jaar. Labeyrie werkt voor dit project samen met Jifmar Offshore Services. Dat bedrijf verricht de periodieke research-activiteiten en levert de boten en robots om de flessen in zee te leggen en boven te halen. Bron: Decanter
Dit is aflevering 2 van het seizoen waarin wij werken aan onze eigen wijn. In deze aflevering staan we helemaal aan het begin van het leven van een wijnrank. We rijden naar Duitsland om jonge wijnstokken op te halen en zetten ze daarna eigenhandig in de grond op de akker in Twente.
De langverwachte zeer succesvolle jaargang 2019 van de exclusieve Skaap Nathan is zojuist vrijgegeven. Een wijn die zowel in stijl, uitstraling en verkoopmethode mag wedijveren met wijnen uit Pauillac. En een wijn die nu direct op dronk is en daarom ideaal kan begeleiden bij mooie diners de komende weken.
Je kent het wel... het is december en daardoor gaat menig wijnhartje nét iets sneller kloppen dan in de andere maanden. Op het moment dat de klok bij mij december slaat, krijg ik gelijk zin om bijzondere wijnen te proeven. Sinterklaas, kerst en oud & nieuw zijn allemaal gelegenheden waarbij ieder net wat meer uitgeeft aan een glas wijn om zichzelf én familie en vrienden eens lekker te verwennen.