Vragen? Bel: 035 888 95 95

Wijnboeren rooien druivenstokken om hoofd boven water te houden

Wijnadvies nieuws op 28 april 2024
Wijnboeren rooien druivenstokken om hoofd boven water te houden

Noodgedwongen veranderingen in Bordeaux

Bron: NOS

In de regio rond Bordeaux is een ingrijpende verandering gaande: wijnboeren zetten letterlijk het mes in hun wijngaarden. Druivenstokken worden dagelijks met graafmachines uit de grond getrokken en vernietigd. De reden hierachter is schrijnend: de wijnboeren kunnen niet langer overleven.

Subsidie 

Ongeveer 1200 wijnboeren hebben zich aangemeld om met subsidie hun druivenstokken te laten verwijderen, wat neerkomt op zo'n 8000 hectare aan wijngaarden. Een onbekend aantal boeren is zelfs zonder subsidie aan het rooien geslagen. Hierdoor verdwijnt ongeveer 10 procent van het totale aantal wijngaarden in de regio.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Jean Renaud 

Vroeger was Bordeaux een van 's werelds meest prestigieuze wijngebieden. Nu resten op veel plaatsen slechts kale landschappen, met omgeploegde grond en ontwortelde druivenstokken die op hopen worden gegooid en vervolgens verbrand. "Het kan niet anders", zegt wijnboer Jean Renaud (55). "De problemen zijn te groot."

Dalende wijnconsumptie 

Renaud wijst op de dalende wijnconsumptie, zowel in Frankrijk als daarbuiten. De prijzen voor wijn zijn gedaald, mede door klimaatverandering die zorgt voor slechte oogsten. Ook kampten wijnboeren bij Bordeaux vorig jaar met verwoestende plantenziekten.

Kleine marges 

Hoewel grote wijngaarden met hoge prijzen en veel kapitaal een stootje kunnen hebben, komen kleinere producenten met lage prijzen en kleine marges nu in de verdrukking.

Bekijk alle wijnen uit Bordeaux in ons assortiment 

Te veel wijnproductie 

De problemen beperken zich niet tot Bordeaux. Twee van de grootste belangenorganisaties van wijnmakers deden recentelijk een noodoproep in dagblad Le Monde, waarin zij stellen dat Frankrijk simpelweg te veel wijn produceert.

'We zullen zien'

Voor wijnboer Renaud is het een emotioneel zware tijd. Terwijl hij toekijkt hoe zijn wijngaard wordt vernietigd, hoopt hij met de subsidies zijn bedrijf weer financieel op orde te krijgen en een doorstart te maken. "We zullen zien", zegt hij, met een zweem van hoop.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies nieuws > Wijnboeren rooien druivenstokken om hoofd boven...

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp