Vragen? Bel: 035 888 95 95
De wijnen van Bordeaux
Filters tonen

Bordeaux

Bordeaux, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, is een van 's werelds meest gerenommeerde wijngebieden, en met goede reden. Dit prachtige wijngebied staat bekend om zijn mooie historie, prachtige landschappen en, natuurlijk, de uitstekende wijnen die er worden geproduceerd. In deze wijnstreek komen verschillende subregio's, druivenrassen, bodemsoorten en klimaten samen om een scala aan unieke wijnen te creëren die wijnliefhebbers over de hele wereld blijven betoveren.

Subregio's van Bordeaux

 1. Medoc: Medoc, gelegen aan de linkeroever van de Gironde-rivier, is beroemd om zijn rode wijnen. Hier vinden we de Haut Medoc, de thuisbasis van enkele van 's werelds meest prestigieuze wijngaarden. Het Grand Cru-systeem in Haut Medoc classificeert wijngaarden op basis van hun kwaliteit, met de eersteklas Grand Cru Classe-wijngaarden zoals Château Margaux en Château Latour.
 2. Saint-Émilion: Deze regio, aan de rechteroever van de Dordogne, is vooral bekend om zijn elegante rode wijnen, vaak gedomineerd door de Merlot-druif. Saint-Émilion heeft zijn eigen classificatiesysteem, met Premier Grand Cru Classé en Grand Cru Classé-wijngaarden die de hoogste eer verdienen.
 3. Pomerol: Eveneens gelegen aan de rechteroever van de Dordogne, is Pomerol beroemd om zijn krachtige en expressieve Merlot-gebaseerde wijnen. Hoewel het geen officieel classificatiesysteem heeft, behoren enkele van 's werelds meest gewilde wijnen, zoals Pétrus, tot deze regio.
 4. Graves: Deze regio, ten zuiden van Bordeaux, staat bekend om zowel rode als witte wijnen. De bodem bevat veel grind, wat de naam verklaart, en zorgt voor uitstekende druiven met een unieke mineraliteit.
 5. Sauternes: In het zuiden van Bordeaux vinden we de Sauternes-regio, die beroemd is om zijn zoete, edelzoete wijnen. De nobele rotting, of botrytis cinerea, die de druiven aantast, draagt bij aan de complexiteit van deze wijnen.

Druivenrassen

Bordeaux is de thuisbasis van verschillende druivenrassen, waarvan de meest prominente zijn:

 • Merlot: Vooral te vinden in Saint-Émilion en Pomerol, biedt Merlot zachtheid en rijp fruit aan de blends.
 • Cabernet Sauvignon: De koning van de druiven in de Haut Medoc, bekend om zijn diepe kleur, kracht en complexiteit.
 • Cabernet Franc: Vaak gebruikt als onderdeel van Bordeaux-blends, voegt het aroma's van groene paprika en kruiden toe.
 • Malbec: Hoewel oorspronkelijk uit Bordeaux, wordt Malbec hier nu minder vaak gebruikt, maar het is nog steeds te vinden in sommige blends.
 • Petit Verdot: Gebruikt in kleine hoeveelheden om kleur en structuur aan de wijnen toe te voegen.
 • Sémillon: De belangrijkste druif voor witte Bordeaux-wijnen, bekend om zijn bloemige en honingachtige tonen.
 • Sauvignon Blanc: Vaak gemengd met Sémillon voor witte Bordeaux-wijnen, zorgt voor frisse, levendige aroma's.

Bodem en Klimaat

De bodem van Bordeaux varieert sterk, maar de regio staat bekend om zijn kiezelrijke, grindachtige bodems, vooral in de Haut Medoc. Deze bodem helpt bij het afvoeren van regenwater, waardoor de druivenstokken dieper moeten wortelen en meer complexiteit aan de wijnen wordt toegevoegd. Het gematigde zeeklimaat met milde winters en warme zomers biedt ideale omstandigheden voor wijnbouw, waardoor de druiven langzaam en gelijkmatig kunnen rijpen.

Grand Cru Systeem in Haut Medoc

Het Grand Cru-systeem in Haut Medoc is een prestigieuze classificatie die wijngaarden rangschikt op basis van hun kwaliteit. De classificatie werd voor het eerst vastgesteld in 1855 en omvat 61 wijngaarden, verdeeld in vijf niveaus, met de Premier Grand Cru Classe-wijngaarden zoals Château Margaux en Château Latour als de hoogst gewaardeerde. Deze classificatie is een erkenning van de uitzonderlijke kwaliteit en reputatie van deze wijngaarden en is een leidraad voor wijnliefhebbers bij het selecteren van wijnen uit dit iconische wijngebied.

Lees ook ons Wijnadvies Blog over de Grand Cru classificatie

Home > Bordeaux

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp