Vragen? Bel: 035 888 95 95

De Classificatie uit 1855

Wijnadvies blog op 15 februari 2018
De Classificatie uit 1855

Veertien jaar

Mijn interesse voor wijn is al heel vroeg begonnen. Op mijn veertiende werkte ik als bijbaantje in een echt Gooise wijnhandel in Bussum. Ik moest de kelders opruimen en af en toe meelopen met de klanten naar de auto. Wat ik voor wijnen in mijn handen had, dat wist ik in het begin niet. Maar de eigenaar van de zaak ging me steeds meer vertellen over alle verschillen tussen al die flessen.

Classificatie

Het eerste verhaal dat hij mij vertelde vond ik toen zo fascinerend dat ik direct naar de bibliotheek rende om allemaal boeken over wijn te lenen. Het was het verhaal van de Grand Cru classificatie uit de Haut-Medoc in Bordeaux.

1855

Keizer Napoleon III vroeg voor de wereldtentoonstelling in Parijs van 1855 om wat duidelijkheid voor de wijnen uit Bordeaux. Een rangschikking die zou weergeven welke wijnen ‘de beste’ zijn. Een soort van Top 40; dat moest er komen.

Premier Crus

Totaal werden er 60 Chateaux verdeeld in 5 verschillende groepen: De Premier Crus, de Deuxièmes crus, de Troisièmes crus etc. Deze verdeling werd vooral gemaakt door te kijken naar de verkoopprijzen van de wijnen.

Veranderingen

Deze classificatie verdient nog altijd enorm veel aanzien in de wijnwereld. Hoewel op te merken is dat er in al die jaren bijna niets is veranderd aan de noteringen van de Chateaux. Terwijl er wel enorme veranderingen zijn geweest op de Chateaux zelf. De wijnmakers zijn al tientallen keren veranderd, er zijn stukjes wijngaard overgaan naar buurmannen en de totale visie van de verschillende bedrijven is soms wel 180 graden gedraaid.

1973

Toch zijn er totaal twee wijzigingen geweest: Bij de Cinquièmes crus is er één wijnhuis toegevoegd in 1856: Château Cantemerle. En héél veel later, in 1973, werd het beroemde Château Mouton-Rothschild gepromoveerd naar de kleine groep van Premier Grand Cru Classée.

Château Mouton-Rothschild

En vooral het Château Mouton-Rothschild maakte mijn liefde voor wijn groeien. Na jaren ‘vechten’ in het Frans parlement was het Baron Philippe de Rothschild gelukt om zich bij de beroemdste vier wijnhuizen uit Bordeaux te voegen. En dat terwijl zijn wijngoed eigenlijk al beroemder was dan de andere vier.
Marketing.

Luister ook naar mijn podcast over Château Mouton-Rothschild

Marketing

En dan het verhaal over de marketing van Château Mouton-Rothschild: Ieder jaar wordt er een beroemde kunstenaar gevraagd het etiket te ontwerpen. Het gerucht gaat dat de kunstenaars daar in natura voor betaald worden met 120 flessen Mouton. In al die jaren zijn er ook legendarische verhalen ontstaan over verschillende etiketten die niet ‘goedgekeurd’ werden.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > De Classificatie uit 1855

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp