Vragen? Bel: 035 888 95 95

Waarom Bordeaux zo geschikt is voor wijnbouw

Wijnadvies blog op 20 september 2023
Waarom Bordeaux zo geschikt is voor wijnbouw

Klimaat

Bordeaux, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, is wereldberoemd om zijn wijnen. Een van de redenen waarom dit gebied zo uitblinkt in wijnproductie is het klimaat. Bordeaux geniet van een gematigd zeeklimaat met milde winters en warme zomers, en dit is essentieel voor het creëren van de hoogwaardige wijnen waar de regio om bekend staat.

Groeiseizoen

Het gematigde zeeklimaat van Bordeaux creëert een ideaal lang groeiseizoen voor druiven. De milde temperaturen in het voorjaar en de herfst bevorderen een langzame en gelijkmatige rijping van de druiven, waardoor ze optimale smaken en aroma's ontwikkelen. Dit is cruciaal voor de complexiteit en balans in de wijnen.

Bekijk hier al onze wijnen uit Bordeaux 

Winters

Milde winters voorkomen vorstschade aan de druivenstokken, waardoor ze gezond en onbeschadigd blijven. Dit is van vitaal belang voor een goede oogst. De druivenstokken kunnen tijdens de winter rusten en zich voorbereiden op het nieuwe groeiseizoen zonder extreme stress.

Zomer

De warme zomers zorgen ervoor dat de druiven voldoende suikers ontwikkelen, wat resulteert in een hoger alcoholpercentage in de wijnen. Tegelijkertijd behouden ze voldoende zuurgraad dankzij de koele nachten. Deze balans tussen suiker en zuur is essentieel voor de smaak en structuur van Bordeaux-wijnen.

Aroma's

De langere groeiperiode stelt de druiven in staat om volledig rijp te worden. Dit vertaalt zich in rijke aroma's en smaken in de wijnen. In Bordeaux vind je een scala aan aroma's, van rijpe bessen en kersen tot kruiden en tabak, dankzij dit uitgebreide rijpingsproces.

Beluister ook onze Podcast over Mouton Rothschild

Risico's

Het gematigde zeeklimaat minimaliseert de risico's van extreme weersomstandigheden zoals hagel, onweersbuien of hittegolven, die de wijnproductie elders kunnen beïnvloeden. Bordeaux-wijngaarden kunnen over het algemeen op consistente wijze kwaliteitsdruiven produceren.

Diversiteit 

Het klimaat in Bordeaux varieert enigszins binnen de regio, waardoor verschillende subregio's en microklimaten ontstaan. Dit draagt bij aan de diversiteit van de wijnen die hier worden geproduceerd, van de krachtige en tanninerijke wijnen uit de Haut Medoc tot de zachte en fruitige exemplaren uit Saint-Émilion.

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Waarom Bordeaux zo geschikt is voor wijnbouw

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp