Vragen? Bel: 035 888 95 95
Indrukwekkende wijnen uit Italië
Barolo, Amarone, Brunello
Onze Italiaanse sellectie is zeer breed. Wij verkopen uit ieder wijngebied de mooiste wijnen.
Filters tonen

Italië

Italiaanse wijnen genieten wereldwijd een uitstekende reputatie vanwege hun diversiteit, kwaliteit en geschiedenis. Italië is een van de oudste wijnproducerende landen ter wereld en herbergt een scala aan wijngebieden die elk unieke terroirs en druivenrassen presenteren. Het Italiaanse wijnlandschap wordt gekenmerkt door een benadering, waarbij aandacht voor terroir en respect voor traditie centraal staan.

Wijngebieden

Italië herbergt diverse wijngebieden die elk een eigen identiteit en karakter hebben. In het noorden vinden we onder andere de regio's Piemonte, Veneto en Lombardije. Piemonte staat bekend om zijn krachtige rode wijnen, zoals Barolo en Barbaresco, terwijl Veneto beroemd is om zijn Amarone en Prosecco. Lombardije, aan de oevers van het Gardameer, produceert voornamelijk frisse witte wijnen.

In Midden-Italië vinden we iconische regio's zoals Toscane, Umbrië en Marche. Toscane is de thuisbasis van wereldberoemde wijnen zoals Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Umbrië staat bekend om zijn Orvieto, terwijl Marche opvalt met witte Verdicchio-wijnen.

Het zuiden van Italië, inclusief regio's als Campanië, Sicilië en Puglia, biedt een warm klimaat en unieke druivenrassen. Aglianico uit Campanië en Primitivo uit Puglia zijn enkele voorbeelden van de karakteristieke rode wijnen uit deze regio's. Sicilië, met zijn vulkanische bodems, staat bekend om Nero d'Avola en Etna-wijnen.

Druivenrassen

Italië huisvest een indrukwekkende diversiteit aan inheemse druivenrassen, die de basis vormen voor de rijke wijncultuur. Voor rode wijnen domineren druiven zoals Sangiovese, Nebbiolo, Barbera en Montepulciano de scène. Sangiovese is bijvoorbeeld de belangrijkste druif in Chianti en Brunello di Montalcino.

Voor witte wijnen zijn druiven als Trebbiano, Verdicchio, Garganega en Cortese wijdverspreid. Pinot Grigio en Chardonnay worden ook geteeld, met Pinot Grigio vooral prominent in Noord-Italië.

De Italiaanse wijnindustrie omvat streng gereguleerde herkomstbenamingen, zoals DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en DOC (Denominazione di Origine Controllata). Deze classificaties waarborgen de herkomst, kwaliteit en productiemethoden van de wijnen.

Home > Italië

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp