Vragen? Bel: 035 888 95 95
De wijnen van Zuid-Afrika
Ons hart gaat open!
En ook sneller kloppen! Dat komt door de mensen, het eten en natuurlijk de fantastische wijnen.
Filters tonen

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika wordt al meer dan 350 jaar wijn gemaakt, bijna net zo lang als in sommige Europese regio’s. Vooral na afschaffing van de apartheid hebben producenten flink hun best gedaan om het niveau van de Zuid-Afrikaanse wijnen omhoog te krikken.

Zuid-Afrikaanse wijnen van Siersma WijnadviesDruivenrassen

Je zou denken dat de hoge temperaturen het lastig maken om wijnstokken te verbouwen, maar daar heeft Moeder Natuur gelukkig een oplossing voor. De Benguelastroom die van Antarctica komt, stroomt langs het puntje van Zuid-Afrika tot aan de westkust en heeft een koelend effect. Dit effect wordt alleen nog maar versterkt door een sterke zomerse wind die lokaal bekend staat als Cape Doctor. De lucht die door de oceaan gekoeld is, wordt door de wind zelfs het binnenland in geblazen. 

Zo’n twintig jaar geleden stond er in Zuid-Afrika nog voor tachtig procent aan witte druiven aangeplant, maar inmiddels is dat percentage gedaald naar ongeveer vijftig procent. Chenin Blanc, die lokaal bekend staat onder de naam Steen, heeft het meeste in moeten leveren, maar staat nog altijd het meest aangeplant. Andere witte druivenrassen die veel gebruikt worden zijn Colombard, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Muscat of Alexandria. Deze laatste heet lokaal Hanepoot en daar kunnen prachtige dessertwijnen van gemaakt worden.

Wat rode wijn betreft staat Cabernet Sauvignon veel aangeplant, die vaak gemengd wordt met Merlot. Verder komen er uit Zuid-Afrika ook veel mooie rode wijnen van Syrah en Pinotage. Het land maakt ook mousserende wijnen die door de Zuid-Afrikanen ‘Vonkelwijn’ wordt genoemd.

Home > Zuid-Afrika

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp