Vragen? Bel: 035 888 95 95
de wijnen van Spanje
Spaanse wijnen
Dit land is zo divers aan smaken, geuren en kleuren. Probeer elke streek en geniet een leven lang!
Filters tonen

Spanje

Spanje is een land met een immens oppervlak aan wijngaarden en de Spanjaarden claimen zo’n zeshonderd verschillende druivensoorten te hebben. Toch is meer dan driekwart van al die wijngaarden maar beplant met ongeveer twintig verschillende rassen.

Spaanse wijnen van Siersma WijnadviesDruiven van Spanje

Hitte en droogte zijn twee bekende problemen voor Spanje. De droogte bestendige witte druivensoort Airén staat door heel het land aangeplant en wat rood betreft zwaait Tempranillo de scepter. Deze laatste druif verschijnt ook wel onder de namen Cencibel, Ull de Llebre en Tinto Fino. De blauwe druivensoorten Bobal en Garnacha volgen de Tempranillo druif op de voet en bekende witte druivensoorten zijn Macabeo (ook wel Viura genoemd), Albariño en Verdejo.

Spanje kent een eigen rankschikking om de rijping van wijn aan te geven. Op volgorde van kort tot lang gerijpt, zijn het de volgende termen: Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Bij de Gran Reserva is het zo dat een rode wijn minimaal zestig maanden gerijpt moet zijn, waarvan minstens achttien maanden op hout. Voor een witte Gran Reserva is dat 48 maanden, waarvan zes maanden op hout.

Home > Spanje

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp