Vragen? Bel: 035 888 95 95
Let the evening beGIN
Filters tonen

GIN

Om Gin te maken zijn er 2 ingrediënten nodig: pure neutrale alcohol en botanicals. Onder botanicals verstaan we eigenlijk alles dat plantaardig en te distilleren is. Dit zijn bijvoorbeeld bloemen, zaden, wortels en kruiden. De belangrijkste botanical die altijd wordt gebruikt is de jeneverbes. Door deze bes krijgt de Gin zijn typische smaak. Voor de alcohol maakt men gebruik van graanalcohol, een soort vodka.

Nederlandse roots

Jenever werd in de 17de eeuw in Nederland al gebruikt als medicijn tegen maagklachten en galstenen. Het waren de Engelse soldaten die deze drank al snel hadden ontdekt en dit meenamen naar Engeland. Daar lieten zij hun eigen distilleermethode erop los en noemde dit drankje Gin. Bij de Engelse viel dit drankje al snel in de smaak en de laatste jaren is het overal ter wereld immens populair.

Het grote verschil tussen jenever en Gin is voornamelijk het soort granen. Jenever wordt over het algemeen van gerst of melasse (suikerbiet) gemaakt terwijl voor Gin andere granen worden gebruikt.

Diversiteit van Gin

In elke Gin kunnen we de smaak van jeneverbes  vinden. Alle andere kruiden en specerijen complementeren deze bes alleen maar. De jeneverbes heeft van zichzelf een licht zoetige smaak met dennennaalden en citrus. Het zijn uiteindelijk wel de andere botanicals die de gin zijn eigen specifieke smaak, karakter en identiteit geeft. Er kan hierin eindeloos gecombineerd worden met kruiden en specerijen. Het is dan ook niet vreemd dat sommige Gin producenten soms wel 10 of meer verschillende botanicals gebruiken.

Waar wordt Gin gemaakt?

Er is geen beschermd herkomstgebied voor Gin. Dit houdt in dat Gin overal ter wereld geproduceerd mag worden. Van oorsprong komt Gin uit het Verenigd Koninkrijk en ligt hier het hart van de Gin productie. 70% van de productie in Engeland wordt geëxporteerd naar meer dan 200 verschillende landen over heel de wereld. Het grootste Gin producerende en Gin consumerende land is echter geen Engeland maar Spanje. Overigens wordt er tegenwoordig in elk land wel Gin geproduceerd, zo ook in Nederland door onder andere Zuidam.

Botanicals

De neutrale alcohol wordt op smaak gebracht met jeneverbessen en andere natuurlijke ingrediënten als koriander, sinaasappelschillen, kardemom, kaneel en nootmuskaat. Om gin te maken moet de neutrale alcohol gedistilleerd worden met botanicals. Een goede gin bevat ongeveer 6 tot 10 van deze botanicals. Iedere producent doet dat op zijn eigen manier. Sommige distilleerders voegen de botanicals toe aan neutrale alcohol en laten dit 24 uur weken alvorens het mengsel te distilleren. Anderen hangen de botanicals boven de neutrale alcohol. Tijdens het distilleren neemt de verdampte alcohol dan de smaak van de ingrediënten op. Het distillatieproces neemt ongeveer 7 á 8 uur in beslag. Gedurende het proces wordt de smaak van de gin continu getest.

Na distillatie wordt de geconcentreerde gin verdund met gefilterd en gedemineraliseerd water, tot een sterkte van ten minste 37,5%. De kwaliteit van het water is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de gin. Van oudsher liggen veel distilleerderijen in delen van Londen waar het water erg zuiver was. Na het verdunnen wordt de gin gebotteld en is deze klaar voor de verkoop.

Hoe geniet je het beste van Gin

In de meeste gevallen gebruiken we Gin in een cocktail. Verreweg de bekendste combinatie is Gin Tonic. Dit drankje is momenteel misschien wel de meest populaire cocktail ter wereld. Om optimaal van een Gin Tonic te kunnen genieten is het belangrijk om een groot glas (Coppa) op een voet te hebben. Deze vul je vervolgens voor ¾ met grote ijsblokken en 5cl van je favoriete Gin. Vervolgens zoek je een mooie tonic die naadloos aansluit bij de botanicals die voor jouw Gin zijn gebruikt. Om het geheel af te maken kan je je Gin Tonic nog garneren met een aantal botanicals naar keuze!

Gin

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp