Vragen? Bel: 035 888 95 95
Barolo De 'beuker' die eigenlijk elegant is!
Filters tonen

Barolo

Het pittoreske wijndorp Barolo, gelegen in het hart van Piemonte, Italië, is de thuisbasis van enkele van 's werelds meest gewaardeerde wijnen. Met zijn glooiende heuvels bedekt met wijngaarden en betoverende landschap ademt Barolo een sfeer van traditie en vakmanschap. Het is een bestemming die wijnliefhebbers en kenners van over de hele wereld aantrekt.

Wijngaarden

De wijngaarden rondom Barolo behoren tot de meest prestigieuze ter wereld en dragen bij aan de productie van de iconische Barolo-wijnen. Elke wijngaard heeft zijn eigen karakteristieken en draagt bij aan de complexiteit en unieke smaken van de wijnen. Enkele van de bekendste wijngaarden in Barolo zijn:

  1. Cannubi: Gelegen op een heuvel met een zuidelijke expositie, is Cannubi een van de meest gevierde wijngaarden in Barolo. De bodem bestaat uit kalkrijke klei en levert elegante en verfijnde wijnen op met aroma's van rozen, viooltjes en rode vruchten.

  2. Brunate: Deze wijngaard, gelegen op de heuvels ten zuidwesten van het dorp Barolo, heeft een zuidelijke en zuidoostelijke expositie. De bodem is rijk aan kalksteen en levert krachtige en gestructureerde wijnen op, gekenmerkt door aroma's van zwarte kersen, specerijen en aardse tonen.

  3. Bussia: Gelegen in het westelijke deel van Barolo, is Bussia verdeeld in verschillende subzones, waaronder Bussia Soprana en Bussia Sottana. Deze wijngaard produceert complexe en geconcentreerde wijnen met een uitstekend bewaarpotentieel. Ze vertonen vaak aroma's van rijp rood fruit, tabak, leer en kruiden.

  4. Rocche dell'Annunziata: Met zijn zuidelijke expositie en een bodem bestaande uit mergel en kalksteen, produceert deze wijngaard elegante en harmonieuze wijnen. Ze hebben vaak aroma's van rijpe kersen, gedroogde bloemen en hints van kruiden.

Nebbiolo

Barolo-wijnen worden gemaakt van de Nebbiolo-druif, die gedijt in dit gebied. Het is een veeleisende druif die een lang groeiseizoen nodig heeft en pas laat in het jaar wordt geoogst. Het proces van het maken van Barolo is tijdrovend en nauwgezet, met een verplichte rijpingstijd van minimaal 38 maanden, waarvan 18 maanden op hout. Voor de riserva worden de wijnen zelfs pas vrijgegeven na 62 maanden rijping. Dit zorgt voor complexiteit, structuur en verfijning in de wijnen.

Niveaus

Er zijn verschillende niveaus van Barolo-wijnen, die variëren in kwaliteit en rijpingspotentieel. Hieronder staan enkele veelvoorkomende classificaties:

  1. Barolo Normale: Dit zijn de basiswijnen van Barolo, met een verplichte rijpingstijd van minimaal 38 maanden, waarvan 18 maanden op hout.

  2. Barolo Riserva: Deze wijnen ondergaan een langere rijpingstijd, minimaal 62 maanden, waarvan 18 maanden op hout. Ze zijn complexer en hebben een langer bewaarpotentieel.

  3. Barolo Cru: Dit zijn wijnen die afkomstig zijn van specifieke wijngaarden, zoals Cannubi, Brunate, Bussia, enz. Ze worden beschouwd als de topuitdrukkingen van Barolo en vertonen de unieke eigenschappen van de betreffende wijngaard.

Karakter

Barolo-wijnen zijn bekend om hun diepe robijnrode kleur, complexe aroma's van rijp fruit, bloemen, kruiden en aardse tonen, evenals hun stevige tanninestructuur en lange afdronk. Ze zijn vaak krachtig en hebben een uitstekend rijpingspotentieel, waardoor ze met de jaren nog mooier worden.

Home > Barolo

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp