Vragen? Bel: 035 888 95 95
Toppers uit Toscane
Van alles te vinden
In Toscane kunt u alle soorten wijn vinden. Zoet, wit en rood! Wellicht zijn de mousserende wijnen wat ondergeschikt.
Filters tonen

Toscane

Het meest belangrijke wijngebied in het midden van Italië is toch wel Toscane. En het meest aangeplant staat de blauwe druivensoort Sangiovese.  Die kenmerkt zich door hoge zuren en tannines en een complex spectrum aan fruit, waaronder blauwe bessen, zure kersen een aardse tonen. De wereldberoemde Chianti wordt gemaakt van deze druivensoort, net als de Brunello di Montalcino.

De witte druivensoort Trebbiano Toscano staat na Sangiovese het meest aangeplant, maar verliest langzaam terrein. In de jaren zestig ontstond er een revolutie in Toscane toen wijnmakers gingen experimenteren met klonen en internationale druivensoorten. Dit gebeurde vooral met Merlot en Cabernet Sauvignon. De experimenten sloegen aan en de Super Tuscans waren geboren.

Toscane is vooral bekend om haar rode wijnen, maar er worden ook zeker witte wijnen gemaakt. Vermentino is een relatieve nieuwkomer waar aantrekkelijke, aromatische wijnen van gemaakt worden. Een andere druivensoort is Vernaccia, waar de Vernaccia di San Gimignano DOCG van gemaakt wordt. Het is een minerale en elegante wijn die een beetje ten onder is gegaan aan eigen succes door overproductie, maar kan zeker het proberen waard zijn.

Home > Toscane

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp