HomeActueelNIEUW: OddBird | Kwaliteit in alcoholvrij
NIEUW: OddBird | Kwaliteit in alcoholvrij
Nieuws
6 januari 2024
Leestijd: 1 min
Boven respectabel
De wereld van alcoholvrije wijnen ontwikkelde zich wat langzamer als die van de bieren. Simpelweg bleef de kwaliteit jarenlang achter. Ook zochten we kwaliteit in het goedkopere segment. Maar met de jaren ontdekten de wijnmakers betere technieken en steeg het niveau tot boven respectabel.
Ook wij zijn gaan zoeken naar de fijnste smaken en geuren zonder alcohol. Met de wijnen van OddBird vinden wij dat dit écht is gelukt.
De wijnen van Oddbird worden gemaakt volgens de spinning cone techniek. Dit is een alcohol verwijder systeem met draaiende kegelvormige kolommen, dat gebruik maakt van een two-stage methode voor het scheiden van vluchtige aroma's- en essences en alcohol. De draaiende kegelvormige kolommen worden gebruikt in een vorm van vacuümdestillatie bij lage temperatuur om de alcohol voorzichtig uit de wijn te extraheren. Hierdoor wordt het effect op de smaak van de wijn behouden.
Ik durf toch wel te zeggen dat er één druif onbetwist op nummer 1 staat qua verkoop: Chardonnay. En dan het liefst een hele dikke, vette, houtgerijpte Amerikaanse. En laten we nu net een pallet met extra voordeel ingekocht hebben. En zoals het Amerika betaamt, zijn dit niet 600 maar 672 flessen. Dat zijn er echt een heleboel. Maar in het tempo waarin wij elk jaar deze superscherpe actie hebben, kan het een kwestie van een paar dagen zijn dat dit alweer weg is.
Wij zijn altijd druk met het verkopen van mooie wijnen. Maar minstens zo druk kunnen we zijn met de inkoop. En wanneer we daar de ‘vruchten’ van weten te plukken, zijn we enorm blij. Zo liepen we tegen een partij Barolo aan uit de jaargang 2021 die er zó ontzettend goed bij stond. Die konden we natuurlijk niet in Italië laten staan.
Castelão! Zegt het je iets? Dit is een inheemse druif uit Portugal, en een onontdekte rakker. Van deze fijne druif kun je ontzettend lekkere rode wijnen maken, en daar weten ze alles van bij Casa Ermelinda uit Setúbal. De wijnmakers hebben een vleugje Shiraz toegevoegd en het gistende druivensap laten rijpen op Frans eiken, vier maanden lang.