Laten we direct maar beginnen met de credits van dit legendarische gerechtje. We vonden dit met een prachtige foto in een boek van restaurant Aan de Poel in Amstelveen. En we zouden en moesten dit eens zelf maken. Zo moeilijk leek het niet te zijn. Je moet naar de visboer voor wat mooie vette paling en langs de eerste de beste Japanner voor een potje Yakitori en klaar ben je.
Paling met Yakitori
Laten we direct maar beginnen met de credits van dit legendarische gerechtje. We vonden dit met een prachtige foto in een boek van restaurant Aan de Poel in Amstelveen. En we zouden en moesten dit eens zelf maken. Zo moeilijk leek het niet te zijn. Je moet naar de visboer voor wat mooie vette paling en langs de eerste de beste Japanner voor een potje Yakitori en klaar ben je.
Bereiding
Snij de paling in mooie stukjes en besmeer ze met een lekker laagje yakitori-saus. Je kan er een amuse van maken. Dit wordt vooral een beetje meer ‘out of the box’ door de combinatie met de wijn. Die verwacht je eerder aan het eind van een diner. Maar daar verwacht je meestal weer geen paling. En de ervaring heeft ons geleerd dat het best goed te doen is om met een mooie dessertwijn te starten.
Welke wijn?
In het boek van Aan de Poel staat de vis afgebeeld met een fles Yquem. Een fenomenale dessertwijn uit Sauternes. Beter bestaat er eigenlijk niet. Toch zijn er nog wel een paar spannende andere opties om bij deze ‘Japanse Paling’ te proberen.
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.