Bas en Daisy Noordhuis zijn de trotse eigenaren van het knusse Restaurant Koper in hartje centrum Haarlem. Speciaal voor de Nederlandse Wijn & Spijsgids bedachten zij een heerlijk Hollandse boerenkool met roodbaars uit de Noordzee. En omdat wij het initiatief van de Nederlandse Wijn & Spijsgids toejuichen, kregen wij het complete recept van hen!
4 Roodbaars filets, sous vide garen voor 15 minuten op 42 graden.
Maak ondertussen de boerenkool coulis, en de chipjes van boerenkool.
Voor het boerenkool chipje heb je een paar mooie blaadjes van de boerenkool nodig, deze rits je van de steel en frituur je op 135 graden tot krokant.
Voor de boerenkool coulis, doe je 50 gr boerenkool, 55 gr groente bouillon, 6 gr appelcider azijn, 10 gr sushi azijn, 1 gr zout bij elkaar in de blender, en draai warm tot 60 graden.
Daarna maak je de Beurre Blanc, hiervoor doe je 120 ml visfond, 250 ml slagroom, 60 ml melk, 1 half uitgeknepen citroen met zeste in een steelpannetje. Je kookt hem vervolgens 1/3e in. Daarna monteer je de saus op doormiddel van 50 gr koude blokjes boten toe te voegen en door te staven met de staafmixer.
Dan tenslotte de 4 roodbaars filets, inmiddels sous vide gegaard, op de huid krokant bakken in een koekenpan en dan de borden opmaken.
Eerst de boerenkool coulis in het midden van het bord, dan de Beurre Blanc eromheen, dan de filet met het krokante huidje mooi naar boven erop en dan de chipjes daar weer op.
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.