Regels... of juist niet?
Wijnen uit Toscane? Dan denk je waarschijnlijk meteen aan Chianti, Sangiovese of Vernaccia di San Gimignano. Maar wist je dat sommige van de beroemdste Toscaanse wijnen juist ontstonden door de regels te breken?
In de jaren ’70 hadden een paar eigenwijze wijnmakers in Toscane er genoeg van. Ze wilden experimenteren met "vreemde" druiven zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, en hun wijnen laten rijpen op Franse eiken vaten. Helaas was dit niet mogelijk omdat de strikte Italiaanse wijnwetgeving dit verbood binnen de prestigieuze DOC- en DOCG-regels in Toscane. Dus werden deze innovatieve topwijnen simpelweg gelabeld als “tafelwijn” (vino da tavola).
Het gevolg? Topwijnen werden simpelweg gedeclassificeerd. Maar het publiek liet zich daar niet door misleiden. Wijnen als Sassicaia, Tignanello en Ornellaia groeiden uit tot internationale iconen. Ze kregen de bijnaam Supertuscans en bewezen dat kwaliteit niet in regels te vangen is.
Supertuscan
Wijnjournalisten en liefhebbers zagen al snel dat hier iets bijzonders gebeurde. Deze "tafelwijnen" waren allesbehalve simpel. Ze waren krachtig, elegant, modern en vooral: anders. De internationale pers begon ze al snel met een knipoog Supertuscans te noemen. De naam sloeg aan, want het paste perfect bij het karakter van deze wijnen: Toscaans van oorsprong, maar super in aanpak en kwaliteit.
De term is nooit officieel erkend door de Italiaanse wijnwetgeving, maar is sindsdien niet meer weg te denken. Ironisch genoeg zorgde het succes van de Supertuscans er uiteindelijk voor dat Italië zijn regels versoepelde en de IGT-classificatie in het leven riep. Zodat deze uitmuntende wijnen toch een plek in het systeem kregen, zonder hun eigenheid te verliezen.
Kortom: de naam Supertuscan begon als bijnaam, groeide uit tot geuzennaam, en werd uiteindelijk een begrip dat staat voor durf, innovatie en karakter in een regio die juist bekendstond om traditie.
Vandaag de dag zijn Supertuscans niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Ze mogen dan buiten de lijntjes kleuren, maar juist daardoor zetten ze Toscane opnieuw op de kaart met lef, stijl en karakter.
Tignanello & Ornellaia
Twee namen die je vaak tegenkomt als het over Supertuscans gaat zijn Tignanello en Ornellaia. Allebei geboren in Toscane, allebei rebels in hun tijd, en tegenwoordig absolute topwijnen met wereldfaam. Deze wereldfaam zorgt alleen wel voor een flink prijskaartje.
Tignanello komt van het wijnhuis Antinori en was een van de eerste Toscaanse wijnen die sangiovese durfde te blenden met internationale druiven als cabernet sauvignon. Ook werd hij als een van de eersten gerijpt in kleine Franse barriques. Destijds revolutionair, nu een klassieker.
Ornellaia, afkomstig uit Bolgheri aan de Toscaanse kust, speelt juist de Bordeaux-kaart. Deze wijn is een blend van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot. Geen sangiovese dus, maar 100 procent Toscaans karakter. Elegant, krachtig en indrukwekkend.
Ben je nu nieuwsgierig geworden naar deze wijnen en heb je dit jaar de vakantie overgeslagen waardoor je nog wat over hebt aan het einde van de maand? Wij hebben een kleine voorraad Tignanello en Ornellaia, dus ze zijn bij ons te bestellen. Proef zelf en oordeel!