Amarone
Amarone Della Valpolicella is een bijzondere wijn uit het noord-oosten van Italië.
Deze topwijn komt uit de Valpolicella regio, gelegen in de provincie Veneto. Amarone staat bekend om hun exclusieve wijnen van bijzonder hoog niveau.
De druiven die gebruikt worden voor het maken van Amarone zijn: Corvina, Rondinella, Molinara en Oseleta.
Vaak bestaat de wijn uit minstens 70% Corvina. Dit is dus de belangrijkste druif!
Appasimento
Bij Amarone worden de druiven handmatig geoogst. Alleen de beste druiventrossen worden geselecteerd en vervolgens behandeld volgens de Appasimento methode. Dit houdt in dat de druiven na de oogst op bamboe matten of in kratten gedurende 4 maanden worden gedroogd. Dit gebeurt in speciaal geventileerde ruimtes.
Door het indrogen van de druiven, verliezen zij zo'n 40-50% van hun vocht, waardoor er een ontzettend geconcentreerd sap overblijft.
Er ontstaat een krachtige, volle rode wijn met hoog alcoholpercentage.
Amarone heeft vaak een donkerrode kleur, waarna de geur van rood fruit het glas uitspringt.
De wijn proeft naar kersen, chocola, vijgen en pruimen.
DOCG
Amarone heeft het DOCG keurmerk. Dit is een afkorting voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita.
Dit is het hoogst haalbare keurmerk voor Italiaanse wijnen. De wijnen met dit keurmerk zijn altijd van uitzonderlijke kwaliteit.
Baby Amarone
Het kleinere broertje van de Amarone, noemt met de Valpolicella Ripasso.
Het woord Ripasso, betekent letterlijk "repass". Dit houdt in dat de druiven van de Valpolicella Ripasso, na de eerste gisting, voor een tweede keer worden vergist op de droesem van het Amaronesap.
Op deze manier krijgt de Ripasso ook de intense smaak van een Amarone, maar is het een soepeler glas wijn.
Ripasso's zijn dan ook wat vriendelijker geprijsd.
Home > Amarone