Vragen? Bel: 035 888 95 95

Amarone | De koningswijn van Italië

Wijnadvies blog op 19 oktober 2021
Amarone | De koningswijn van Italië

Amarone Della Valpolicella

Je hebt er vast weleens van gehoord. Amarone. Maar wat is Amarone eigenlijk? Het is een wijn, maar niet zomaar een wijn. Het is een wijn met een rijke geschiedenis, een hoog prijskaartje en vooral een wijn met status. Sinds 2009 heeft Amarone de classificatie DOCG. Dit is de hoogste classificatie mogelijk in Italië. DOCG staar voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Wijnen met deze classificatie, waaronder ook bijvoorbeeld Barolo en Brunello Di Montalcino, staan garant voor italiaanse wijn van de allerhoogste kwaliteit.
Hoe is Amarone onstaan, en waarom is juist deze wijn zo geweldig?

Recioto

Amarone is eigenlijk 'ontdekt' in 1936. Tijdens het maken van Recioto, een zoete rode wijn uit de Valpolicella streek, was een wijnmaker een aantal vaten in de kelder vergeten. In deze vaten, waren alle restsuikers omgezet in alcohol, waardoor de wijn zijn 'zoetheid' verloor. Toen de wijnmaker vervolgens het sap uit deze vaten ging gebruiken, kwam hij erachter dat er een ontzettend mooie, volle rode wijn was ontstaan, met prachtig restzoet op de achtergrond.
Om de wijn toch zijn eigen benaming te geven, werd de naam Amarone bedacht, wat afgeleid is van het Italiaanse woord amaro, wat bitter betekent. 

Appasimento

Je zal de term 'Appasimento' vast vaker hebben gehoord. Tegenwoordig is deze benaming op meerdere Italiaanse wijnetiketten te vinden en is het een methode die door veel wijnmakers wordt gebruikt. Appasimento betekent eigenlijk het indrogen van de druiven, voordat deze geperst en vergist worden. Druiven worden na het plukken in rieten manden of kunststof bakken gelegd. Vervolgens gaan de druiven naar een grote ruimte waar de luchtstroom gecontroleerd wordt door ventilatie. Hier drogen de druiven gemiddeld 90 tot 120 dagen. Het drogen van de druiven vindt plaats in november, december en januari. Zodra de druiven na 2/3 maanden zijn ingedroogd, hebben zij zo'n 40% van hun vocht verloren. Het suikergehalte van de druif is ontzettend hoog, waar de opbrengst van het sap omlaag is gegaan, door het vele vochtverlies.
Er zijn dus veel meer druiven nodig om 1 fles wijn te vullen!

Valpolicella

Amarone kan alleen maar gemaakt worden in de Valpolicella streek. De druiven die doorgaans gebruikt worden voor Amarone, zijn: Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara en Oseleta. Doordat deze druiven een redelijk dikke schil hebben, zijn ze uitermate geschikt om het Appasimento proces te ondergaan. 
Nadat de druiven zijn ingedroogd en het sap is vergist, rijpt een Amarone vaak ook nog enkele jaren op grote eikenhouten vaten. Dit zorgt ervoor dat de wijn ontzettend krachtig wordt en veel smaken ontwikkelt.

Ripasso

Na het vergisten van Amarone, blijft er altijd een grote laag most over. Dit is een dik mengsel van schillen, pitten en droesem, die over is gebleven na het maken van de wijn. Deze droesem wordt vaak gebruikt om Valpolicella Ripasso mee te maken. De droesem van Amarone wordt samengevoegd met het sap van een normale Valpolicella wijn. Dit is wijn van dezelfde druiven, alleen zijn deze druiven niet ingedroogd na het oogsten. Hierdoor ontstaat er een vollere wijn dan een normale Valpolicella, zonder dat de druiven zijn ingedroogd. 
Een Valpolicella Ripasso is dus een wijn welke lijkt op een Amarone, maar vaak veel minder kost!
Ze noemen deze wijn ook wel: 'Baby Amarone'. 

 

Home > Wijnadvies > Wijnadvies blog > Amarone | De koningswijn van Italië

© 2024 Siersma Wijnadvies
Bestel ook via WhatsApp