Patrijs
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 wilde patrijzen
- 0,5 groene kool
- 200 gram boter
- 400 gram geschilde aardappelen
- 4 fijne plakjes spek, gedroogd in de oven
- 4 sneden toastbrood
- peper, zout en nootmuskaat
Bereiden
Snijd de groene kool in fijne repen. Blancheer ze beetgaar in gezouten kokend water. Giet ze af, spoel ze onder koud stromend water en laat uitlekken. Kook de aardappelen gaar en schud ze even op tot ze bloemig zijn.
Kruid de patrijzen royaal met peper en zout. Bak ze mooi goudbruin in de boter en zet ze ongeveer 8 min. in een voorverwarmde oven op 180°C. Overgiet regelmatig met het braadvocht. Haal ze uit de pan en laat ze aan de kant van het fornuis rusten.
Doe de helft van de braadjus van de patrijs in een koekenpan en zet opzij. Doe bij de overgebleven helft de gare groene kool, stoof die even aan en meng de gekookte aardappelen erdoor. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
werk af
Haal de korst van het brood en snijd het in V-vorm. Bak de boterhammetjes kort in de resterende braadjus. Haal ze uit pan en zeef de braadjus. Kruid bij en voeg nog een klontje boter toe.
serveren
Verdeel de stoemp over voorverwarmde borden, versnijd de patrijzen en leg ze erbij. Werk af met de toast en het spek en schep er wat van de braadjus over.
Welke wijn bij Patrijs?
Home > Wijnadvies > Wijn & spijs > Patrijs