De tapaskeuken kent veel verschillende gerechten als albóndigas, tortilla de patatas en pata negra, maar de Gallische octopus is er een die het maken ook meer dan waard is!
Koninklijk besluit
Tapas is misschien wel het grootste onderdeel van de Spaanse keuken. Waar dit vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën die de oorsprong verklaren, maar in één van deze theorieën geloven we net iets meer. De Spaanse koning Alfonso X El Sabio bepaalde dat bij de wijn altijd iets gegeten moest worden om te voorkomen dat de wijn te snel naar het hoofd zou stijgen. En zeg nou eerlijk: 'tapas en wijn gaan altijd perfect samen!'
Bereiding
Schil de aardappels en kook deze gaar in zo’n 20 tot 25 minuten, dit kan je controleren door er met een vork in te prikken.
Snijd de voorgegaarde octopusarmen in plakken van één centimeter (liever dunner dan dikker!).
Zet een koekenpan op hoog vuur en giet er een scheut olijfolie in. Bak de octopusarmen 3 à 4 minuten en bestrooi ze ondertussen met een beetje gerookte paprikapoeder.
Spoel de aardappels af met een beetje koud water en snijd deze in mooie dunne plakjes. Meng deze met de smaakvolle olijfolie, een klein beetje peterselie en zeezout en verdeel in een mooi kransje over de borden.
Leg de octopus boven op de krans aardappelen en maak af met peterselie, zeezout en olijfolie naar smaak.
Een klassieke gebraden haan is misschien wel het meest gastvrije gerecht dat er bestaat. Het ruikt fantastisch, ziet er indrukwekkend uit op tafel en iedereen kan er van mee-eten. En het mooie: het is eigenlijk heel makkelijk. Zeker met een royale lik boter, wat tijm, wat citroen en de tijd om langzaam te garen.
Deze snelle doordeweekse avondsoep kan veel winterse blaren genezen ... warm, romig en met een vleugje kruiden, dit gerecht is een gemakkelijke oplossing als je lijst lang is en het avondeten snel moet zijn! Het is ook makkelijk om er een vegetarische optie van te maken.
Spaghetti Bolognese is wereldwijd een geliefd pastagerecht, maar zijn wortels liggen in het Italiaanse Bologna, waar de originele versie Ragù alla Bolognese heet. Deze traditionele saus wordt langzaam gegaard van rundvlees, ui, wortel, selderij, tomaat en een scheutje wijn, en oorspronkelijk geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Toen Italiaanse migranten in de vorige eeuw hun culinaire tradities meenamen naar Engeland en de Verenigde Staten, ontstond de variant die wij nu kennen: Spaghetti Bolognese. De saus kreeg meer tomaat, meer kruiden en werd gecombineerd met de populaire Zuid-Italiaanse pasta. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht waarin eenvoud en diepgang samenkomen: een geurige, rijke saus die uren heeft geprutteld, vermengd met perfect gekookte pasta en afgerond met een royale rasp Parmezaanse kaas. Een klassieker die de wereld heeft veroverd, geïnspireerd door de smaken van Emilia-Romagna.